Новини

Европейската агенция по околна среда – завишени нива на пластмасови отпадъци през 2020 година

Според Европейската агенция по околна среда (ЕАОС) пандемията COVID-19 е причинила значителни промени в производството и потреблението на пластмаси и пластмасови отпадъци. Пандемията е довела до внезапно нарастване на глобалното търсене на лични предпазни средства (ЛПС), като маски, ръкавици, шлемове, дезинфектант и др. По време на ранните усилия за спиране на разпространението на вируса, Световната здравна организация (WHO) изчислява, че всеки месец в световен мащаб се изискват 89 милиона медицински маски, 76 милиона ръкавици за преглед и 1,6 милиона комплекта очила. Последиците виждаме все по-често и по българските плажове. Притеснително е, че Европейската агенция по околна среда определя предвидените мерки за ограничаване на пластмасовото замърсяване от продукти за еднократна употреба, което е планирано да влезе в сила на 01.01.2020, за предизвикателство. Може да се окаже, че обстоятелствата не позволяват или биха затруднили замяната на най-често срещаните пластмасови отпадъци по плажовете в Европа с нови по-успойчиви алтернативи.

В резултат от превантивните мерки на Lockdown в по-голямата част от Европа, съчетани със строги хигиенни изисквания, COVID-19 оказа значителен ефект върху потреблението на пластмасови опаковки и продукти за еднократна употреба. Тъй като множество заведения за хранене в Европа бяха затворени или работят с намален капацитет, много от тях се преориентираха към предлагането на храна за вкъщи с помощта на пластмасови контейнери за еднократна употреба. Множество търговци премахнаха депозитните си системи и забраниха използването на лични съдове за съхранение на храна и напитки, поради съображение за сигурност. Използването на чаши и контейнери за многократна употреба набра популярност и бе с основен принос за ограничаване на пластмасовите отпадъци от опаковки през 2019 година, но ситуацията се промени драстично през 2020.

Същевременно стана ясно, че бамбуковите чаши за многократна употреба могат да са опасни за нашето здраве, тъй като те отдават меламин и формалдехид на напитките. Формалдехидът е класифициран от ЕС като вещество, което “вероятно води до образуване на рак при хората”, а меламинът може да увреди пикочния мехур и бъбреците.

Използваме средно по 34 пластмасови чашки за еднократна употреба на човек за година – (238 млн. общо за България). Времето на полезно действие е между 2 и 10 минути. Годишното прогнозирано теглото отпадък от чашки за еднократна употреба в България възлиза на 1190 тона. Това са 216 363 максимално пълни стандартни кофи за боклук годишно (240л.). Ако имате желание да намалите тези стойности и все още нямате чаша за многократна употреба препоръчваме красивите чашки на EcoSwitch.

Стоманена чаша – Ecoswitch

Въпреки че се генерира значително количество пластмасов отпадък, на лице е още един водещ проблем. Намалената икономическа активност отчита рязък спад в световните цени на петрола. От своя страна това е предпоставка за производителите да произвеждат пластмасови изделия от новосъздадена пластмаса, вместо да разчитат на рециклирани пластмасови материали. В момента икономическата жизнеспособност на европейския и световния пазар за рециклиране на пластмаси е под значителен натиск. Заниженото търсене на пазара на рециклирана пластмаса усложни усилията на много общини в Европа да управляват устойчиво своите практики по управление на отпадъците, като за съжаление все по-често се залага на обезвреждане (изгаряне или депониране) на годни за рециклиране отпадъци с отлична икономическа стойност.

Пълният доклад на Европейската агенция по околна среда “COVID-19 measures have mixed impacts on the environment” може да получите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *