Блог

Детски прибори за хранене от пластмаса, бамбук, метал или силикон – кое е най-безопасно за детето ни?

В началото е много забавно. Особено, когато бащата храни детето си. Пюре има навсякъде. Oт бузите до ушите, малко по рехавата коса, в пазвата, по дрехите и ръцете. А aко дават мач и по стените на стаята и по пода. Забавата става още по-голяма, след като детето навърши 18 месец. Тогава започват да летят неидентифицирани купички и лъжички из стаята.

И все пак – какви купички използвате? Разбира се – трябва да са неразрушими и да се почистват лесно. Ако може от само себе си. Повечето продукти на пазара предлагат тези важни качества, но запитвали ли сте се, как са произведени и какво съдържат? Дали са безопасни за децата ни? В тази статия може да прочетете за плюсовете и минусите на някои от най-ползваните детски прибори и съдове за хранене.

Детски прибори и съдове за хранене от пластмаса

Пластмасовите прибори, купички и чашки са интересни и в множество различни цветове, което е голям плюс. Ако са интересни за детето ви, то ще развие чувство за собственост, ще ги пази и ще иска да ги използва отново и отново. Освен това са леки, почистват се лесно, почти е невъзможно да ги счупиш и са евтини. Просто са перфектни. Почти – перфектни.

През годините периодично се появяват научни публикации за вредните субстанции в пластмасатапластификатори (Phthalate), като Бисфенол А. В Европейския съюз има добър контрол върху безопасността на продуктите за деца. За жалост, на пазара има голям избор и е възможно да попаднем на продукти със съмнителен произход.

Съвет: Ако изберете пластмасови прибори и съдове за вашето дете гледайте те да не са от поликарбонат (PC) и на опаковката да пише „Без Бисфенол А / BPA Free”. Въпреки че ползването на посуда в микровълново фурна в много случаи е възможно, силно ви съветвам да не го правите. Обърнете внимание на темата микропластмаса – с времето пластмасата се износва и микроскопични частици могат да бъдат погълнати с храната.

Добра алтернатива ли е посудата от био пластмаса?

Дефиницията за биопластмаса е много всеобхватна. Биопластмаси могат да са продукти, създадени от възобновяеми ресурси, например картофи, пшеница или царевица. Но могат да са и продукти базирани на нефт. Може да са биоразградими, както и да не се разграждат. Ако това ви обърка достатъчно, в статията – добра алтернатива ли е биопластмасата става малко по-ясно. Та, на въпроса, дали продуктите от биопластмаса са добра алтернатива за хранене, може да се отговори, че въпросителните, относно тези продукти, са повече, отколкото ползите от тях.

Детски прибори и съдове за хранене от силикон

Силиконът може да се определи като хибрид между натурален продукт – силиций, който се съдържа например в пясъка, и синтетичен метилхлорид (метан + хлор). Поради тази причина не спада към групата на пластмасите и не съдържа пластификатори – не са му нужни допълнителни субстанции, които да придадат на продукта гъвкавост. Силиконовата посуда е много удобна и интересна за деца. Лека е. Не съдържа Бисфенол А и се почиства сравнително лесно. Все пак трябва да имаме едно на ум, че силиконовите продукти могат да съдържат полиароматни въглеводороди (ПАВ), много от които биват определени като канцерогенни.

Съвет: Не използвайте силиконова посуда в микровълнова фурна. Не използвайте силни препарати за почистването. Проверете продуктите си за сертификат, обозначаващ ги като “медицински силикон”.

Детски прибори и съдове за хранене от бамбук

Бамбуковите съдове са тренд в последните години. Чаши за многократна употреба от бамбук, купички, чинийки, лъжички. На пръв поглед са безопасни и биоразградими и се явяват идеална алтернатива на пластмасата за еднократна употреба. Могат да се поставят в съдомиялна и не се чупят, ако и вашето дете ги хвърля към стената като Том Брейди. Освен това може да ги намерим в много красиви разцветки, приятни за постове в инстаграм.

За съжаление ако се вгледаме внимателно ще открием, че бамбуковата посуда не е съставена изцяло от бамбук. Тя съдържа меламин.

Меламинът е материал, който се получава при изгарянето на метан. При смесване с формалдехид се получават смоли, лепила и лакове, които се използват в текстилната и строителна индустрия.

При температура над 70° C бамбуковата посуда може да отделя меламин и формалдехид, които да преминат в храната. Формалдехидът е класифициран от ЕС като вещество, което “вероятно води до образуване на рак при хората”, а меламинът може да увреди пикочния мехур, бъбреците и да предизвика алергии.

Немската централа за защита на потребителите и безопасност на храните (Das Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit) представи изследване, в което предупреждава потребителите да не се поддават на зелената реклама на бамбуковите чаши. От централата са тествали 12 бамбукови чаши от различни производители. 11 от тях отдават меламин и/или формалдехид на напитките. Централата иска да забрани бамбуковата посуда, която съдържа пластмаса и препоръчва на потребителите да избягват тази алтернатива за детски прибори и съдове.  Освен това съветват производителите да не поставят подвеждащи реклами на продуктите си, като “100% бамбук” / “100% биоразградим” / “компостируем” / “еко-продукт”, ако това не отговаря на действителността.

Съвет: Ако използвате бамбукова посуда не я поставяйте в микровълнова фурна и в съдомиялна. Не я използвайте, ако забележите драскотини по нея и не консумирайте топли храни и напитки от тях.

Детски прибори и съдове за хранене от стъкло и порцелан

Посудата от стъкло и порцелан е напълно безвредна и не придава вкус и мирис на храната ни. Поддържа се лесно. Може да се поставя в съдомиялна и да влиза в контакт с топли храни. Освен това, на пазара има голям избор от продукти. За жалост все още не можем да се преборим с някои физични закони. Ако и вашето дете поставя под съмнение законите на гравитацията, то ще имате проблем с този вид продукти. Все пак, ако успеете да манипулирате малчуганите си да се привържат към личните купички, чашки и лъжички, те ще развият чувство за отговорност и ще си ги пазят.

Съвет: ако искате да изпробвате психологическите си дарби, вземете няколко еднакви комплекта посуда. Всяко нещо изисква време 😊

Детски прибори и съдове за хранене от стомана

Подобно на порцелана, продуктите от стомана са безвредни и не променят вкуса и мириса на храната и напитките. Сравнително леки са. Могат да се почистват лесно, но не могат да се използват в микровълнова фурна. Най-големият плюс е, че са неразрушими, а и могат да се рециклират на 100%.

Детски прибори и съдове за хранене от дърво

Дървените съдове и прибори за деца на пръв поглед не се отличават от бамбуковите. Поради тази причина трябва да имаме едно на ум. Обърнете внимание, дали за направата на посудата са използвани лепила. Най-добрият вариант е купичката или лъжичката да са изваяни от едно парче дърво. Имайте едно на ум, че дървото може да е обработвано с лак или масла, които в последствие могат да преминат в храната. Най-добре е да вземете сурово, необработено дърво. Освен това, почистването на посуда от дърво е малко по-специфична. Внимавайте с препаратите и не използвайте съдомиялна. Все пак този материал си има и редица плюсове: Лек, биоразградим и придава естествено чувство при употреба.

Съвет: ако се спрете на този материал, изберете ръчно издялан продукт от дърво. Най-добре от някое малко населено място. Така ще подпомогнете местния бизнес и ще запазите един хубав занаят жив. Освен това ще може да попитате, от какво дърво е купичката или лъжичката и как да ги обработите преди употреба. Може да обработите суровото дърво и вкъщи: Загрейте чисто олио в съд. Когато олиото е готово за пържене изключете котлона. Изчакайте една минута и внимателно намажете дървения продукт с горещото олио. Оставете го настрана. Когато изстине го измийте и е готово за употреба.

Ако статията ви е била полезна, ще се радвам да я споделите с близки и приятели във фейсбук или инстаграм, за да достигне до повече хора 😊

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *