Новини

Екокатастрофа в Шри Ланка – микропластмаса, химикали и мазут

След авария на контейнеровоз тонове микропластмаса, азотна киселина и нефт са попаднали в Лакадивско море, близо до столицата на Шри Ланка – Коломбо. Тонове микропластмаса и мазут вече покриват близките брегове на страната.

Контейнеровозът X-Press Pearl, натоварен с 1486 контейнера, транспортира близо 25 тона азотна киселина, 278 тона мазут и минимум осем контейнера с полиетиленови пелети. На 20.05.2021 на борда възниква пожар, който, в продължение на десет дни, не може да бъде потушен. Предполага се, че пoради лошите метеорологични условия е възникнал теч на химикали, които са образували химична реакция и пожар.

KEYSTONE

Биоразнообразието във водите на Шри Ланка е едно от най-големите в Индийски океан. Повече от 6000 рибари са пряко засегнати. Пред бреговете на Коломбо е обявена 80 – километрова зона, в която рибарите нямат право да ловят риба. Консумацията на морски дарове от тази зона е забранена. Учени са на мнение, че последствията от аварията на X-Press Pearl ще са дълготрайни и видими в големи площи от Индийски океан.

микропластмаса и нефтен отпадък

Пластмасови пелети се срещат по бреговете на всички океани и морета. Те се използват като суровина за направата на пластмасовите продукти, които използваме в ежедневието си. Ако в момента сте на някой плаж по Българското Черноморие със сигурност ще ги забележите в пясъка.

Микропластмаса – плаж Аркутино – Созопол