Блог

Колко микропластмаса отделят дрехите ни при пране? Три начина за редуцирането ѝ.

Текстилът, изработен от синтетични материали като полиестер (PES), полиамид (PA) или еластан (EL), е един от основните източници на микропластмаси и микрофибри в околната среда.

Днес 60 до 70 % от дрехите са изработени от синтетични влакна и се смята, че прането на тези дрехи е причина за около 35 % от микропластмасите, които ежегодно попадат в морската среда в световен мащаб, което се равнява на 200 000 до 500 000 тона всяка година (4).

Колко микропластмаса отделят дрехите ни при пране?

При пране, чрез отпадните води в околната среда, може да попадат над 1900 синтетични влакна на дреха за едно пране (1) или до 0,1 мг влакна на 1 грам текстил (2). Други проучвания определят показват още по-големи количества вариращи между 120 и 700 000 микропластмасови частици на едно пране на синтетична дреха (3). Това показва, че количеството на влакната и частиците, отделяни при един цикъл на пране, зависи от много различни фактори, някои от които си взаимодействат помежду си. Ясно е едно, микропластмаса се отделя от дрехите ни при всяко пране. Как се случва това?

Как се образува микропластмаса при пране?

По време на всеки цикъл на пране текстилът се подлага на механично (въртене, триене) и химично (вода, перилен препарат, омекотител) натоварване. Това е необходимо, за да се отстранят замърсяванията от прането. Колко микропластмаса биха отделили дрехите ни зависи от много фактори, някои сред които са: вид перална машина, каква програма на пране избираме, какъв препарат за пране използваме, колко вода използва пералнята ни за едно пране, каква е температурата на пране, на колко оборота се върти барабана, вид и свойства на дрехата.

Свойствата на текстила, като например влакна, свойства на преждата, структура на текстила (отворена или затворена) и химическа обработка на текстила, влияят на количеството отделени нишки. Също така на пазара се появяват все по-нови машини за пране, които използват все по-малко вода или перат с пара. Това също оказва влияние.

Снимки и материал на избрани облекла: (а) тениска от 100% полиестер, (d), тениска от 100% полиестер с гладка повърхност (g) 100% полиестър, от които 65% са рециклиран полиестер, (m) пуловер – предната част е от 100% полиестер, вътрешността 50% памук и 50% модал, останалите изображения показват повърхността и влакното на всяка дреха под микроскоп
Falco et al. 2019 .

Фактор перилен препарат

Използването и прилагането на перилен препарат води до намалено освобождаване на влакна (-57%), тъй като намалява триенето в тъканта поради смазващия си ефект. Няма значение дали се използва прахообразен или течен препарат.

Фактор температура

Намаляването на температурата на пране от 60°C на 30°C намалява отделянето на влакна с 38%, тъй като по-ниската температура е по-нежна към тъканта и следователно по-малко уврежда влакната.

Фактор скорост на центрофугиране

При редуциране на броя на оборотите от 1200 об/мин на 600 об/мин отделянето на влакна се намалява с 34 %, тъй като механичното натоварване на тъканта и триенето намаляват.

Как действат факторите в комбинация:

При съчетаване на употребата на препарат с редуциране броя на оборотите от 1200 на 600 оборота в минута е възможно да се постигне средно 77% по-малко отделени влакна от текстила. Понижаване на температурата на пране от 60 °С на 30 °С в комбинация с препарат води до намаление с 71 % (5)

Мерки за редуциране на замърсяването със синтетични влакна:

Франция е водеща в това отношение: От 2025 г. новозакупените перални машини трябва да бъдат оборудвани с филтър за влакна. Някои от филтрите, предлагани понастоящем на пазара, се различават по отношение на обработката и цената за потребителя. В зависимост от размера на окото на филтъра не винаги се задържат всички микропластмаси. Съществуват и други продукти за намаляване и предотвратяване на отделянето на микрофибри с различна степен на ефективност.

Филтрите за перални машини могат да се монтират външно на всяка стандартна домашна перална машина. Филтърната система се свързва към маркуча за отпадни води на пералната машина. Съществуват филтри, които могат да се почистват от потребителя, както и такива, които могат да се рециклират от производителя. Производителите обикновено твърдят, че техните филтри за перални машини намаляват микропластмасата в отпадъчните води с около 90 % (80-99 %).

Изводът е, че можем да ограничим замърсяването с влакна от дрехите ни. Можем да използваме нови технологии – перални или филтри, но също така и да се съобразим с процеса на пране. А именно – по-кратка програма с по-малко обороти на барабана, щадящ препарат за пране, по-ниска температура (30 – 40 градуса). Така можем да редуцираме над 70% от влакната, които по принцип се отделят при процес на пране. Има решение и то зависи от нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *