Новини

Ново проучване: микропластмаса е открита в човешката кръв

За първи път микропластма е откритa в човешката кръв. В проучването, публикувано в Environment International, са анализирани кръвни проби от 22 участници, като в 80 % от тях са открити пластмасови частици.

Пластмасата PET, използвана предимно за направата на бутилки за безалкохолни напитки, сокове и вода, е открита в 50 % от пробите. Полистирен (PS), който обикновено се използва в хранително-вкусовата промишленост за направата на прибори, чаши и контейнери за еднократна употреба, е открит в 36% от пробите. Полиетиленът (PE), използван за направата на торбички за хранителни стоки и редица леки опаковки, е открит в 23% от пробите.

Нашето изследване е първото доказателство, че в кръвта ни има полимерни частици. Това е основа за бъдещи изследвания.

(Дик Ветхаак, екотоксиколог от Vrije Universiteit Amsterdam в Нидерландия)

Откритието показва, че частиците могат да се разпространяват в тялото и да се задържат в органите. Въздействието им върху здравето все още не е известно. Но изследователите са обезпокоени, тъй като микропластмасата причинява увреждане на човешките клетки в лабораторни условия. Микропластмасата е част от фините прахови частици, които вдишваме. Вече е известно, че замърсяването на въздуха е отговорно за редица хронични заболявания.

През 2018 бе открита микроплатмаса в човешките екскременти. А преди година WWF публикува доклад с информация за редовното поглъщане на микропластмаса от хората. Седмичната дажба микропластмаса се явява на една дебитна карта. Наличието на пластмаса в кръвта ни може би е просто едно очаквано откритие. Важно парче от пъзела, позволяващ ни да разберем, как пластмасата влияе на нашето здраве.

Още полезни статии:
Учени откриха остатъци от пластмаса в урината на деца
Детски прибори за хранене от пластмаса, бамбук, метал или силикон – кое е най-безопасно за детето ни?
Другото лице на пластмасата – химикали

One thought on “Ново проучване: микропластмаса е открита в човешката кръв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *