Новини

Пластмаса в стомасите на делфини в Черно море

Ново проучване на учени от Института по океанология към БАН показва, че делфините в Черно море поглъщат пластмасови отпадъци. През 2020 и 2021 година учените от института изследват стомасите на 31 мъртви делфинаафала (Tursiops truncatus) и муткур (Phocoena phocoena). Труповете на делфините са локализирани на север от Варна, заплетени в хрилни мрежи за улов на калкан. В стомасите на 26 от тях (83,87%) са открити пластмасови фрагменти. Размерът на пластмасовите фрагменти варира между 1µm – 5mm (микропластмаса) и 5mm – 25mm (мезопластмаса).

Какво е микропластмаса?

Общото количество на погълнатите пластмасови частици от всички индивиди възлиза на 197 фрагмента. Средният брой погълнати пластмасови частици е 6,35 парченца за делфин. Най-често срещани са синтетичните влакна. Те се образуват при разграждане на рибарски принадлежности в морето (рибарски мрежи, въжета и съоръжения за аквакултури) или попадат там от сушата. Основен източник на синтетични влакна са дрехите ни. При пране, чрез отпадните води в околната среда, може да попадат над 1900 синтетични влакна на дреха (1) или до 0,1 мг влакна на 1 грам текстил (2). Малките влакна попадат чрез отпадните води в реките или директно в морето.

Микропластмаса в стомасите на делфини – България / Mihova et al. 2022

Изследването на учените от Института по океанология дава много важни данни за сглобяване на пъзела от глобалното замърсяване с пластмаса. За първи път се доказва наличие на пластмаса в стомасите на делфини в българската акватория на Черно море. Поглъщане на микропластмаса от делфини е установена и в други водни басейни. В стомасите на делфини от Атлантическия океан, край бреговете на Галисия, Северозападна Испания е открит дори по-голям брой частици за индивид. Всички 35 изследвани делфина са поглъщали микропластмаса, като средното количество е 12 пластмасови частици на индивид.

Микропластмаса в стомасите на делфини – Испания / Hernandez-Gonzalez et al. 2018

Основната причина за смъртта на делфините е удавяне след заплитане в мрежи. Незаконните мрежи оказват голямо влияние, както на китоподобните, така и на рибните запаси в Черно море. Икономическите загуби в Европа възлизат на 61,7 млн. евро годишно. Все повече мрежи без стопани се изоставят или изхвърлят в морето. За това са налице редица причини.

В Черно море се срещат три вида делфини (обикновен делфин, муткур и афала). И трите вида са застрашени и записани в Червената книга на Република България. Радостно е, че през 2022 се регистрирани множество екзепляри в българските води на Черно море. Това е свързано с естествени (миграция на риба) и антропогенни фактори. Според НаукаOffNews последиците от войната в Украйна пагобни за делфините в Черно море, които търсят по-спокойни води. Ако се интересувате и желаете да опазите делфините в Черно море може да станите част от групите във фейсбук Китоподобните в Черно море и ЗА ДЕЛФИНИТЕ – SAVE THE DOLPHINS.

Изследването на учените от Института по океанология бе представено през юни 2022 като част от международната конференция EnviroRisks. Презентация с резултати от проучването може да гледате тук.

One thought on “Пластмаса в стомасите на делфини в Черно море

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *