Блог

Тор от водорасли в България – иновация или екокатастрофа

Ако сте посещавали Българското Черноморие през август най-вероятно сте виждали множество водорасли по брега, а е доста вероятно и да сте плували през големи петна от водорасли. Има хора, които не влизат в морето, именно заради водораслите, които са им неприятни на допир, ограничават видимостта и засилват чувството за тревожност. Други целящо избират плажове с акумулирани водорасли при медитация и инхалационна терапия чрез вдишване на йодни пари. Някои деца пък се превръщат в изследователи, като откриват множество непознати същества измежду водораслите или проявяват креативност и ги използват при строежа на сложни пясъчни конструкции.

Морски треви – екосистемите на Черно море

Без значение от кой тип хора сте, водораслите и морските треви предоставят жизненоважни местообитания за обитателите на Черно море. Те са толкова важни за фауната в Черно море, че дори можем да ги сравним с красивите тропически корали. Едни от най-важните растения в Черно море са морските треви. Морската трева не е вид водорасло. Тя е висше водно растение, което се вкоренява в пясъците. Тя има корен, стъбло и листа. За разлика от водораслите, тя има семена и по-сложна репродуктивна система. Ако хората не им влияят, морските треви могат да образуват големи подводни ливади, които се виждат дори и от космоса.

Морските треви спомагат за образуването на едни от най-продуктивните екосистеми на Земята. Те пречистват водата, улавяйки тиня и разтворени азотни и фосфорни съединения от водния стълб, осигуряват кислород и местообитание на голямо разнообразие от морски организми. Те са от съществено значение при хвърлянето на хайвера и израстване на много от черноморските риби, които ловим и ядем.

Красива “подводна джунгла” на метри от к-г Градина
снимка: Димитър Беров
Снимка: Димитър Беров

Периодично стеблата и листата на тези треви се откъсват. Най-често именно през летния сезон или при лоши метеорологични условия. Вълните и теченията изхвърлят морските треви на брега, които може да забележите по плажовете между Несебър и Бургас или в Созополски залив пред к-г Градина и Златна рибка. Използването на морски треви от хората може да се проследи хилядолетия назад във времето. В древността са използвани за обзавеждане, като пълнеж на дюшеци, тапициране на мебели, изграждане на покриви и навеси или превръзки при нараняване. Използването на морските треви за наторяване не е нещо непознато и също може да се проследи хилядолетия назад във времето.

Замърсяване чрез наторяване

Микропластмаса и морска трева пред к-г Златна рибка

Естетичния вид на плажовете е нещо важно за посетителите им. Концесионерите и наемателите на плажове все повече обръщат внимание на чистотата на морския бряг. Проблемът днес е, че морските треви и водораслите по плажа съдържат множество отпадъци, сред които и микропластмаса. Морските течения и вълните транспортират водораслите, тревите и пластмасата по един и същи начин. Тя плава на повърхността или във водния стълб. При силно вълнение водораслите, морските треви и пластмасите се озовават на брега в неразделима смес от органичен и неорганичен отпадък.

Концентрацията на микропластмаса в тази смес е в пъти по-голяма от концентрацията на микропластмаса в пясъка. С други думи: ако се разхождате по плаж Златна рибка и вземете 1 кг пясък, то в него ще има между 300 и 400 миркоскопични пластмасови частици, много от които не виждате с просто око. Ако съберете 1 кг водорасли от брега, то в него ще има между 1500 и 2000 от тези малки частици.

Що е то микропластмаса?

Третиране на зелени органични отпадъци

Отпадъците от водорасли и морски треви спадат към “зелените органични отпадъци”, които не могат да се изхвърлят безразборно сред природата. Зелените отпадъци трябва да се събират и извозват за компостиране, а в случай, че компостирането е невъзможно или безопасно, за изгаряне. Европейският съюз цели да увеличи нивата на компостиране на зелени отпадъци, за сметка на изгарянето им. Нужно е да се вземат под внимание резултати от научни материали, за по-точното класифициране на органичните морски отпадъци. При положение, че те са силно замърсени с пластмаса, те трябва да бъдат определени като отпадък със специфични характеристики за съхранение и третиране. Свободното изхвърляне и складиране на органични морски отпадъци трябва да бъде забранено и наказуемо. В противен случай, в намерението си да имаме един по-чист и красив плаж, ние замърсяваме други площи, голяма част от които използваме за засаждането на култури, които ни служат за прехрана.

Източник: БТВ

Проблемът със замърсената с микропластмаса тор тепърва ще става гореща точка при политически обсъждания. Проучвания показват, че замърсяването на почвата с микропластмаса е между 4 и 23 пъти повече от това в морето. Голяма част от това замърсяване е в следствие на използваните торове. В Централна Европа използването на утайки от пречиствателни станции е масова практика. Пречиствателните станции в Долна Саксония – Германия генерират между 90 и 3000 тона суха утайка на година. 25% от този материал се използват за наторяване на аграрни площи. Проучване показва, че 1 кг от тази суха тор съдържа между 1041 и 24129 пластмасови частици, по малки от 5 мм. Дори торта, получена при компостиране на биопродукти и храна от домакинствата съдържа микропластмаса. Наблюдават се до 150 микропластмаси за 1 кг суха тор от компост на биопродукти.

Дори и да имаме добри намерения, чрез стремежа си да оползотворяваме ресурси, нужно е да съпоставим ползите и негативите, произлезли от нашите действия. Редно е и регулиращите органи да обърнат внимание на проблема. В противен случай не е изключено в близко бъдеще да говорим за нов труднопреодолим проблем, предизвикан от замърсяването с пластмаса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *