Новини

ЕС: забрана на микропластмасата в редица продукти от октомври

Европейската комисия забрани продуктите, в които умишлено са добавени микропластмаси или които отделят микропластмаси при употреба. Първите продукти, като например козметика с брокат, няма да могат да се продават от средата на октомври. Тези правила ще предотвратят изхвърлянето на почти половин милион тона малки пластмасови частици в околната среда, според данни на ЕК.

Микропластмаса: пластмасови частици, които са по-малки от пет милиметра, не са разтворими и трудно се разграждат. В бъдеще почистващите препарати, торовете и пестицидите, играчките и лекарствените продукти също няма да могат да съдържат микропластмаса.

Забрана на синтетичен брокат още от октомври 2023, гранули за изкуствени спортни игрища с 8 годишен срок

Разпоредбите влизат в сила на 15 октомври. Първите продукти, като например козметика със съдържание на брокат или микрогранули, няма да могат да се продават с незабавен ефект. За останалите продукти е предвиден преходен период, през който компаниите трябва да преминат към производство без микропластмаси.

Според Комисията гранулите на терените с изкуствена трева и други спортни съоръжения са най-големият източник на допълнително отделяне на микропластмаса и следователно представляват екологичен проблем. Поради това забраната следва да влезе в сила тук след осем години, за да се даде време на собствениците и операторите на спортни игрища да преминат към алтернативи. Има вече преориентирани иновативни компании в този сектор, като например в община Хилцинген (Hilzingen) Германия. От 2020 година в община Хилцинген (Hilzingen) Германия любителите на футбола се радват на изкуствена настилка с гранули от корк. Игрището е със стандартни размери (92 х 61 метра) и на него могат да се провеждат футболни срещи от аматьорския шампионат по футбол в областта.

Според проучвания замърсяването с гранули от изкуствени спортни настилки: В Германия се падат средно по 131,8 грама на човек за година, което се равнява на около 11 071 тона пластмаса за година в околната среда. В Норвегия е изчислено, че годишно 3000 тона гумени гранули попадат в морето. Повече за изкуствените игрища може да прочетете в статията от блога: Футболът погледнат под един необичаен ъгъл.

Новите правила са насочени към сериозен проблем за околната среда и човешкото здраве, заяви комисарят по околната среда Виржиниус Синкевичюс. Според данните всяка година в ЕС се отделят общо 42 000 тона микропластмаса. Европейската комисия иска да намали замърсяването на океаните и околната среда с микропластмаса с 30 % до 2030 г. Европейската агенция по химикали също препоръча подобна забрана, тъй като микропластмасите от някои продукти навлизат неконтролирано в околната среда. Частиците се натрупват в различни животни, включително в риби и ракообразни, и следователно могат да попаднат и в храната. Държавите от ЕС и парламентът вече се съгласиха със забраната.

Още интересни статии по темата:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *