Новини

Германия обмисля забрана на пластмасовите торбички

Министърът на околната среда на Германия, Свеня Шулце, планира въвеждането на забрана за употребата на пластмасови торбички в Германия.

Индустрията и политиката в Германия успяват да си сътрудничат при борбата със замърсяването с пластмаса. Още през 2016 година бе сключено споразумение за таксуване на пластмасовите торбички. Най-често цената варира между 10 и 30 цента, а таксата засяга не само торбичките в хранителните магазини и супермаркетите, а всички търговци (магазини за дрехи, книги, техника и др.). Тази регулация допринесе за значително редуциране при използването на пластмасови торбички в Германия. Употребата на торбички през 2018 година възлиза само на 28 броя за година на човек, което е два пъти по-малко в сравнение с 2016 година.

През последните месеци големи вериги супермаркети, като Lidl, Aldi и Rewe изключиха от асортимента си торбичките за еднократна употреба, които се продават на касите. При тънките пластмасови торбички за плодове и зеленчуци все още няма регулации, но в повечето супермаркети не липсват алтернативи. Торбичките за плодове и зеленчуци за многократна употреба са поставени непосредствено до плодовете и зеленчуците и човек няма как да ги пропусне. В България също може да си закупите или ушиете подобни торбички.

Торбичка за плодове и зеленчуци за многократна употреба.
Кликнете върху снимката за повече информация.

Според министърът на околната среда на Германия, Свеня Шулце, следващата стъпка за ограничаване на пластмасовите отпадъци е именно забраната на големите пластмасови торбички, които се използват в хранителни магазини, магазините за дрехи, играчки, книги и др. Министърът планира въвеждане на ограничения и при пластмасовите опаковки за плодове и зеленчуци, като една от мерките е производителите да заплащат такса за оползотворяването на опаковките, които използват за техните продукти.

Германия няма да е първата страна въвела забрана на пластмасовите торбички. Според данни на ООН забрана за импорт, експорт и употреба на пластмасови торбички има в 61 държави, а в 81 държави има въведена задължителна такса за пластмасови торбички.

Държави, въвели ограничения (такса или забрана) за използването на пластмасови торбички. 
* – само в определени щати или области в съответната държава има въведени ограничения.

През последните дни темата за забраната на пластмасовите торбички в Германия бе широко обсъждана, като множество експерти са на мнение, че това е политически трик. Според някои източници немските торбички не са най-големия проблем при замърсяването с пластмаса. Те често цитират огромни количества пластмаси, които попадат в океаните от Азия. Дали Германия и другите индустриални страни са толкова „чисти“ може да прочетете тук.

Разбира се, трябва да се помисли и за алтернативи. Въвеждането на забрана трябва да предоставя възможност за по-добри и екологични алтернативи. Какви биха били те и колко екологични ще са? С коя торбичка бихме допринесли максимално за доброто на околната среда – може да прочетете тук.

One thought on “Германия обмисля забрана на пластмасовите торбички

 • “Германия обмисля забрана на пластмасовите торбички”
  13.08.2019
  10.02.2020 Германия обмисля ….
  13.08.2190 Германия измисли – да глобява който ги ползва!
  “Докато умните се наумуват, лудите се налудуват” – Българска народна мъдрост

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *