Блог

Дъвки от пластмаса?

Запитвали ли сте се някога от какво са направени дъвките?

В световен мащаб се дъвчат по 560 000 тона дъвки на година, но малко хора си задават този въпрос. Всъщност тази информация не се разпространява свободно из обществото, понеже е класифицирана като „фирмена тайна“. Ето и отговора: Голяма част от дъвката е от пластмаса. Защо не го пише на опаковката ли? Там са упоменати само съставките в основната гумена (пластмасова) маса, но не и самата “гумена маса”.

Според големия производител на дъвки Wrigleys: „материалът, който дъвчем, е изграден от множество различни компоненти, които са сигурни, вкусни и покриват всички национални и интернационални изисквания“. Фирмата все пак не издава от какво се произвежда материала под мотото, че е фирмена тайна.

Снимка: Frank Wilde

Това всъщност обяснява и факта, защо дъвките по улиците си стоят с месеци и дори години, без да се разграждат. Почистването им е доста трудно и скъпоструващо. Някои градове все пак са решили да се борят с този проблем. Например в град Кьолн (Германия) са закупени специални уреди, които, с помощта на пара, премахват дъвките от улиците, а също така има и глоба от 35 до 50 евро, ако си изхвърлите дъвката на неправилното място. В Хановер, Аахен и други немски градове изхвърлянето на дъвка на улицата също би ви струвало 50 евро глоба. Годишните разходи за почистване на дъвки в Германия възлизат на 900 млн. евро. Според Local Government Association почистването на една дъвка в Англия и Уелс струва 1,50 паунда (3,20 лева), което е 30 пъти стойността на самата дъвка. Глобата за изхвърлена дъвка на улицата в Лондон е 80 паунда (170лв). От Local Government Association предлагат производителите на дъвки в Англия и Уелс да заплащат определена сума, под формата на данък, която да подпомага почистващите фирми. Вече се назначават служители по почистване, чието основна задача е премахване на дъвки от улици и павета. В този ред на мисли просто издръжте с дъвка в уста до следващото кошче, без значение дали се намирате в България, Германия или където и да е другаде.

Вредни ли са дъвките за нашето здраве?

По този въпрос има разногласия. От една страна дъвките предпазват зъбите ни, подобряват дъха, концентрацията, а дори има дъвки, които помагат при симптоми на морска болест, диария или за отказване на цигарите. Има и друга гледна точка, която не е толкова позитивна. Дъвките може да съдържат пластификатори от групата на фталатите, за които независими изследвания показват влияние върху нервната система. За жалост фталатите не са само в дъвките, а и в много други продукти, например пластмасовите контейнери за съхранение на дъвки, пластмасови шишета за вода, Make-Up продукти, бои за коса и др. Поради тази причина влиянието на фталатите от дъвките не може да се докаже с точност.

Друго вещество, срещано в дъвките е Butylhydroxyanisol, което при завишена концентрация при опити с хамстери има карциногенно въздействие. По подобен начин влияе и пигмента титан-диоксид (Е171), който оцветява дражетата в бял цвят и на който се дължи обещания от производителя „Whitening“-ефект. Карциногенното влияние върху хората е неясно и се тълкува като „безвредно“ поради изключително малките количества на тези субстанции в дъвките.

В днешно време има изключително много неясни субстанции, навсякъде около нас, затова всеки сам за себе си трябва да вземе решение от какво има полза и от какво не. Едно е сигурно. Дъвката и опаковката принадлежат на кошчето за отпадъци, а не залепнали върху някой тротоар или търкалящи се из улиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *