Новини

Замърсяването на река Марица – 16 пъти над нормата. Микропластмаса?

Според Дневник причинителят на екологичния проблем в река Марица е компания преработваща пластмаса, която чрез отпадните си води е замърсила реката с голямо количество “мленки”.

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) е взела проби от отпадните води на предприятието и е установила концентрация на неразтворими вещества от 3140 мг/литър, при допустими стойности 200 мг/литър. Тук трябва да се отбележи, че не е споменато дали неразтворимите вещества са на 100% от пластмаса (микропластмаса).

Какво са мленки?

-Това е раздробена пластмаса с различена големина. Среща се често и като plastic flakes.

Преработка на пластмасови бутилки от полиетилен.

Как пластмасата се е озовала във водата?

– След раздробяването на пластмасата, тя се “пере”. Пластмасата се почиства от замърсяване с помощта на определена течност (вода + препарат). Вероятно тази течност е била изхвърлена чрез отпадните води на предприятието, като е съдържала голямо количество микропластмаса. Как се пере пластмаса може да видите тук:

Според РИОСВ Пловдив високата концентрация на неразтворими частици във водата е основната причина за измиране на риба в реката.

Интересно в случая е да се установи концентрацията на микропластмаса (или неразтворими частици), която рибите са погълнали. Този проблем може да се използва като поука, да се направи изследване и да се извадят изводи, каква концентрация на микропластмаса (ако тя е причината за смъртта на рибите) води до смъртта на даден вид, тъй като сред умрелите риби има различни по вид и размер.
Дано да се направи обстойно изследване.

Според Дневник, областният управител на Пловдив, Дани Каназирева, призовава гражданите да не купуват риба от нерегламентирани места.

Тук възникват още няколко въпроса:

  • Какво гласи законът, що се отнася до неразтворими твърди частици в рибата (храната)?
  • Как се дефинират неразтворимите твърди частици и какво спада към тях?
  • При каква концентрация на такива рибата е годна за консумация и кой би следвало да измерва това?
  • Кога и как би се разбрало дали рибата в реката е годна за консумиране?
  • Какви биха били евентуалните последствия по хранителната верига?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *