Новини

Медузи биха могли да филтрират микропластмаса

По нашите географски ширини възприемаме медузите като напаст и гледаме да избягваме контакт с тях. Всъщност медузите могат да се използват като индикатор за качеството на водата и служат за храна на някои видове морски обитатели. Ето, че тези безгръбначни биха ни послужили и за ограничаване на замърсяването с микропластмаси.

Слузта от медузите може да се ползва като филтър за микропластмаси. Успеваемостта на този метод вече е доказан в лабораторни условия, като част от европейския научен проект  – “GoJelly”. За научните инициативи по време на GoJelly е определен бюджет от шест милиона евро, като в проекта участват учени от осем различни държави.

До три години трябва да бъде изготвен прототип, който да се използва като филтър в пречиствателните станции. Филтърът ще е на биологична основа (слуз от медузи) и безвреден за околната среда, като неговата основна цел ще е да прихваща микроскопичните пластмасови частици, но не е изключено да филтрира и други замърсители. Както е известно, пречиствателните станции в Европа не успяват да филтрират малките синтетични влакна от текстила, които попадат в отпадните води чрез прането ни. Някои пречиствателни станции се затрудняват и с пречистването на пластмаси с размер по-малки от 1 см. Тези пластмаси замърсяват реките и моретата. Друг основен проблем е, че в Централна Европа използването на утайките от пречиствателни станции за наторяване на почвата е масова практика. По този начин по полетата се разпространяват големи количества микропластмаси.

Проектът GoJelly може да даде решение на тези проблеми. Всъщност това е мащабно научно начинание, което не се концентрира само в борбата с пластмасата, а се стреми да развие нови методи, чрез които медузите биха могли да бъдат полезни на хората. Някои от примерите, с които учените се занимават в рамките на проекта GoJelly, са използването на слуз от медузи в козметиката, медузи като храна за риби в аквакултури и дори съставяне на книга с готварски рецепти с медузи за европейския пазар.

Повече информация за проекта GoJelly може да намерите на официалния сайт, както и на страницата на Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *