Новини

Микропластмаса в снега в Арктика и Алпите

Учени от Alfred-Wegener-Institut откриха микропластмаса в снега в Арктика и Алпите. Това не е нещо неочаквано. Новото откритие е, че микропластмасовите частици биват транспортирани в атмосферата и при кондензация падат под формата на сняг отново на земната повърхност.

Проблемът със замърсяването с пластмаса е познат на всички нас. Годишно биват транспортирани множество пластмаси, които по пътя си се разпадат на по-малки частици. До скоро основен транспортен механизъм на пластмасите се явяваха реките и морските течения. Що се отнася до Черно море само с водите на река Дунав се вливат 4,2 тона на ден / 1533 тона за година / отпадъци, а морските течения са отговорни за появата на множество чуждестранни пластмаси по Българското Черноморие.

Новите изследвания показват, че и ветровете са от основно значение при транспорта на пластмаса. При това на не по-малки разстояния. Учените от Alfred-Wegener-Institut, д-р. Мелани Бергман и д-р. Гунър Гердс, са открили микропластмаса в снега в Арктика и Алпите. Концентрацията микропластмаса възлиза на 154 000 частици на литър, за сняг от Алпите, а тази в снеговете на Арктика достига до 14 400 частици на литър. Най-често срещаните видове пластмаси са нитрилен каучук, акрилати и остатъци от бои. Нитрилният каучук е доста устойчив на метеорологичните условия и бива използван за множество продукти, например уплътнения и маркучи.

Проба за микропластмаса.
Снимка: Jürg Trachsel, WSL-Institut

Учените са на мнение, че микропластмасата в снега в Арктика и Алпите е с европейски произход. Те са анализирали цветния прашец в снега, чийто транспорт се доближава до този на микропластмасата. По това, от къде произхожда цветния прашец, може да се определи и произхода на микропластмаса.

За момента няма достатъчно изследвания базирани на микропластмасата в човешкото тяло. Все още е неясно, до каква степен микропластмасата влияе на човешкото здраве. След като доказахме, че микропластмасата бива транспортирана по въздушен път, на преден план излиза въпросът, колко микропластмаса вдишваме. Това би трябвало да е важна тема за бъдещи медицински изследвания.

споделя д-р. Мелани Бергман / Alfred-Wegener-Institut.
Проба за микропластмаса от сняг в Бремен, Германия.
Снимка: Melanie Bergmann / Alfred-Wegener-Institut

Статията на Alfred-Wegener-Institut може да прочетете тук.

Изследването е публикувано на 14 август 2019 под наименованието: Melanie Bergmann, Sophia Mützel, Sebastian Primpke, Mine B. Tekman, Jürg Tachsel, Gunnar Gerdts: White and wonderful? Microplastics prevail in snow from the Alps to the Arctic, Science Advances, DOI: 10.1126/sciadv.aax1157

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *