На плаж през зимата

На плаж през зимата: №1 – Аркутино

Здравейте.
Ходили ли сте на плаж през зимата?
Да ви кажа. Много по-хубаво е! Водата е кристално ясна. Ако имате късмет ще има сняг, а може да видите и лебеди. Няма да плащате за чадър и да се бутате за място с хавлията.

Но плажът през зимата изглежда по съвсем различен начин. За жалост морето изхвърля доста пластмаси. Ако отидете на плаж през зимата ще разберете, всъщност колко замърсено е Черно море. “На плаж през зимата” е една поредица от видеа, които направих, за да покажа на повече хора как изглеждат плажовете в България, когато туристите липсват. Тук трябва да отбележа, че голяма част от отпадъците през зимата е изхвърлена от морето обратно на сушата и освен български опаковки се срещат и множество чуждестранни находки (вижте тук).

Видеото е от 22.12.2018 на плаж Аркутино. Плашещо е не само количеството пластмаса на плажа, но и размерът на пластмасата. Намират се все по-малки парченца (микро-) пласмаса, чието почистване е почти невъзможно.

На плаж през зимата – Аркутино (22.12.2018)

Здравейте. 🙂 Ходили ли сте на плаж през зимата? Да ви кажа. Много по-хубаво е! Водата е кристално ясна. Ако имате късмет ще има сняг, а може да видите и лебеди. Няма да плащате за чадър и да се бутате за място с хавлията. :DНо плажът през зимата изглежда по съвсем различен начин. За жалост морето изхвърля доста пластмаси. Ако отидете на плаж през зимата ще разберете, всъщност колко замърсено е Черно море. :/ Това видео направих вчера (22.12.2018) на плаж Аркутино. Плашещо е не само количеството пластмаса на плажа, но и размерът на пластмасата. Намират се все по-малки парченца (микро-) пласмаса, чието почистване е почти невъзможно.Изследвания за пластмаса транспортирана от Дунав в Черно море:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749114000475?via%3Dihub&fbclid=IwAR11HCJszMp5nkZ2JpuRHWg2OGvUMdj5PbN5l-gVfLJMRj82-gz1xil1RX8http://ec.europa.eu/environment/marine/good-environmental-status/descriptor-10/pdf/iasFinal%20Report.pdf?fbclid=IwAR0vXbF-cR-0nK3xsp-P0AMpu3kygXDafjPcqyiCA4F3igYqTL9UOsJBGIc

Posted by Lessplastic Bulgaria on Saturday, 22 December 2018
За по-добро качество натиснете “HD” в настройките на видеото.

След публикуване на видеото организирахме почистване на плажа.
Коледно почистване на плаж Аркутино.

Изследвания за пластмаса транспортирана от Дунав в Черно море ще намерите тук и тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *