На плаж през зимата

На плаж през зимата: №2 – Устието на река Ропотамо, резерват Ропотамо.

Здравейте.
Това е второто видео от поредицата “на плаж през зимата“, заснето на 24.12.2018 при устието на река Ропотамо в природен резерват Ропотамо. С поредицата “На плаж през зимата” ще се опитам да ви покажа Българското Черноморие извън туристическия сезон.

Плажът при устието на река Ропотамо е един див и изключително красив плаж. Устието е част от природен резерват Ропотамо, който пък попада в защитената територия Натура 2000. В резервата се срещат 236 вида птици, от които 103 са вписани в Червената книга на България. Също така се срещат пясъчни лилии, видри, блатни и сухоземни костенурки, които също са защитени.

За жалост..
морето и реката изхвърлят доста отпадъци. Според плана за управление на резерват Ропотамо по дължината на реката са установени нелегални сметища. При повишаване нивото на водата реката транспортира тези отпадъци към устието / морето. В момента нивото на река Ропотамо не е високо и в близост до устието има доста отпадъци, които при пълноводие най-вероятно ще се озоват в морето. Виждат се и доста пластмаси, които не са произведени в България и най-вероятно са попаднали на плажа с помощта на морските течения. За жалост този плаж е доста труден за почистване. След почистване отпадъците трябва да се транспортират с лодка.
Разбира се, като “природен резерват” би трябвало не само ние, гражданите, да се чувстваме отговорни за това замърсяване, но и държавните институции.

През 2017 и 2018 на три пъти почиствах плажа, като бяха събрани различни количества отпадъци. Снимки от почистванията може да видите тук (16.09.2017 / 02.01.2018 / 31.03.2018). В този линк ще намерите подробна информация за отпадъците при устието на река Ропотамо, както и по повече данни за замърсяването с пластмаса по Българското Черноморие.

Устието на р. Ропотамо – Природен резерват „Ропотамо“

Това е едно видео за един не много познат плаж. Бих го нарекъл дори „райско кътче“.Плажът при устието на река Ропотамо е един див и изключително красив плаж. Устието е част от природен резерват Ропотамо, който пък попада в защитената територия Натура 2000.В резервата се срещат 236 вида птици, от които 103 са вписани в Червената книга на България. Също така се срещат пясъчни лилии, видри, блатни и сухоземни костенурки, които също са защитени.За жалост….устието на река Ропотамо в момента изглежда като сметище!Подадохме сигнал до Басейнова дирекция и очакваме РИОСВ – Бургас и община Приморско да предприемат действия.Силно, ама наистина много силно си го пожелаваме, в най-кратък срок да направим от онези така популярни и хубави видеа под мотото „преди и сега“. Дано Община Приморско и РИОСВ – Бургас предприемат действия по почистването на плажа преди вълните и бурното море да повлекат отпадъците обратно. Защо не го направим ние ли? Защо споделяме само видеа в социалната мрежа?- През 2017 и в началото на 2018 година направихме 3 почиствания на този плаж (снимки в страницата). За жалост той отново не изглежда добре и е време институциите да заработят! Хубаво е и хората, които не живеят на морето да видят, как изглеждат плажовете по Българското Черноморие през зимата. А на тези, които живеят на морето желаем да покажем, че има смисъл да подават сигнали към институциите, когато смятат нещо за нередно.Ще се повторя, но силно се надявам община Приморско и най-вече РИОСВ – Бургас да покажат едно добро лице и да не ни разочароват! Lessplastic Bulgaria

Posted by Lessplastic Bulgaria on Tuesday, 15 January 2019
За по-добро качество натиснете “HD” в настройките на видеото.

След публикуване на видеото подадох сигнал до РИОСВ – Бургас и Басейнова Дирекция “Черноморски район”. От РИОСВ – Бургас получих отговор, че плажът се чисти от доброволци (тук няма да задълбавам, че за почистването на диви плажове и поддържане на резервати са предназначени средства) и ще бъде почистен през пролетта (април). През Юни 2019 приятелите от WIND2WIN, заедно с National Geographic организираха почистване, точно на този замърсен плаж. Бяха събрани близо един тон отпадъци, а от РИОСВ Бургас дадоха съгласието си за почистване в резервата, за което аз лично съм им благодарен. Снимки от почистването може да видите тук.

One thought on “На плаж през зимата: №2 – Устието на река Ропотамо, резерват Ропотамо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *