Новини

Отмениха глобата от 4000 лева на фирмата собственик на отпадъци до АМ “Струма”

Малко повече от една година след пожара на отпадъците при АМ “Струма” край Дупница все още няма определено отговорно лице, което да понесе последствията за неправилното струпване на отпадъци. Нещо повече. Отпадъците все още си стоят, а Районният съд в Дупница отмени възложената глоба от 4000 лева на фирма “Феникс ресурс”, която община Дупница им възложи.

Малко предистория: в началото на август 2019 година се запалиха отпадъци от разнородни материали с неустановен произход на площадка, на която оперира фирма Феникс ресурс и която се намира в непосредствена близост до АМ “Струма”. Щетите от пожара, повредил виадукта на магистралата, възлизат на близо 1,8 млн лева. Едва през февруари 2020 година от РИОСВ – Перник излязоха със становище, но не успяха да връчат наказателно постановление на собственика на фирма Феникс ресурс – Кольо Илиев. Той бе обявен за общонационално издирване на 04.02.2020 година и се предаде сам три дни по-късно. След което бе задържан за 72 часа и впоследствие освободен под гаранция от 10 000 лева.

Днес, година след пожара, отпадъците си стоят. От фирмата твърдят, че отпадъците са на общинска територия и са складирани там повече от 10 години, като “Феникс ресурс” не са получили позволение за тяхното третиране и обработване. От община Дупница споделиха пред БНТ, че смятат да обжалват решението на Районния съд в Дупница да отмени глобата в размер на 4000 лева, но първо трябва да се запознат с мотивите на решението. Същевременно кметът на Дупница – Методи Чимев е разследван за престъпление по служба, като “не е положил достатъчно усилия за справяне с проблема“. Под негово ръководство е предоставен терена на фирма “Феникс ресурс” без да бъде предварително разчистен.

Все още остава неясно, КОЙ е отговорен за струпването и КОЙ за премахването на боклука от мястото, а разследването продължава…
…боклукът си стои.

Снимка: BGNES

Още интересна информация за сметищата в България ще намерите в статията – Горящи сметища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *