Филми

Отровният кръг (филм)

В последните месеци в България зачестиха скандалите, засягащи вноса на отпадъци в страната. Документалният филм “Отровният кръг” на холандския режисьор Вилфрид Коомен е задълбочено разследване на проблема с търговията и обезвреждането на промишлените отпадъци в Европа.

Търговията с химически отпадъци се оказва доходоносен бизнес за престъпниците. Италианската област Кампания се е превърнала в най-голямото нелегално сметище за отпадъци в Европа. Тук Камората, местният клон на мафията, изхвърля промишлените отпадъци на цяла Европа и Северна Америка. Излива ги в реките, заравя ги в нивите и ги изгаря край пътищата. Зеленчуци като броколи и домати се отглеждат на замърсената почва за европейския пазар. Населението на Кампания не може да избяга от отровата – тя е във въздуха, в подземните води, в зеленчуците, в месото и в плодовете. В резултат на това броят на случаите на рак е четири пъти по-голям, отколкото в останалата част на Италия. Холандският режисьор Вилфрид Коомен разследва незаконната търговия с химически отпадъци. Той тръгва на лов за екологични престъпници с пристанищната полиция в Ротердам. Като едно от най-големите западни пристанища, Ротердам играе ключова роля в тези практики. По време на проверките, които пристанищната полиция извършва съвместно с митниците на случаен принцип, се оказва, че документите обикновено не са в ред на половината от корабните товари. Това, което намират, е само върхът на айсберга – физически се проверяват само няколкостотин контейнера на година, докато общият брой контейнери, преминаващи през пристанището, е около дванадесет милиона. Незаконната търговия с токсични отпадъци в никакъв случай не се ограничава само до Италия – тя е световен проблем. Голяма част от отровните вещества се озовават в Третия свят, но също така и в европейските страни със слабо централно правителство, които са податливи на корупция. България е една от тях.

Специални благодарности към www.dokumentalni.com, които ни предоставят възможността да гледаме смислени и образователни филми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *