Събития

Плажно почистване – крепост Акра / гр. Черноморец

Лятото още не свършило. Очертава се още един слънчев и пясъчен уикенд. Ако сте избрали за дестинация Южното Черноморие, заповядайте на нос Акин до град Черноморец. На 19.09.2020 от 9:30 часа там ще почистим плажа, който се намира точно под крепост Акра.

Къде: Крепост Акра, град Черноморец
Координати: 27°37’40.52″E / 42°27’24.81″N
Кога: 19.09.2020 (събота)
Продължителност: 9:30 – 11:00

Защо 19.09.2020 (събота)?

На този ден целият свят чисти!
Над 21 милиона доброволци от 180 страни по целия сват се включват в World Cleanup Day. През последните години България е част от това световно движение, благодарение на „Да изчистим България за един ден“, което се организира паралелно с World Cleanup Day. Освен това е събота (почивен ден). На морето времето е прекрасно и си заслужава да прекараме няколко часа на плажа, като покажем, че ни е грижа за Черно море – #RespectTheSea #BlackSea

Защо нос Акин в град Черноморец?

Нос Акин е изключително красива местност, която (все още) не е масово посещавана и застроена. Пътят към нос Акин е тесен и романтичен, а от двете му страни може да видите два коренно различни плажа. Единият с вечно спокойни води и фин пясък, а другият често с бурно вълнение. Плажовете не са на концесия. По тях, както по повечето нестопанисвани плажове, се срещат отпадъци, които ще почистим на 19.09.2020.

Нос Акин, гр Черноморец

Освен с красивите пейзажи, носът е стратегическо място от хилядолетия. На него се намира ранновизантийската крепост Акра. В най-тясната част от носа е построена кула и масивна крепостна стена, реставрирани части от които може да видите и днес. На място ще намерите информационна табела и ще може да се запознаете отблизо с историята на местността.

Защо да чистим плаж?

Мога да ви назова множество причини. Природосъобразно мислене, създаване на позитивни контакти, образователна цел при подрастващите, разсейване от ежедневието, любов към морето и т.н. и т.н. Моето любимо е – добра карма. ⚖️
Нещо, като да запалиш свещичка в църква, но вместо това пълниш чувал с боклуци.

Все пак:
Какво ще постигнем с почистването на плажа при крепост Акра?

Освен, че ще оставим една местност малко по-чиста след нас. Ще можем да се порадваме на плажа и да видим крепостта Акра. Ще бъдем иноватори и изследователи, като подпомогнем и станем част от така наречената обществена наука (Citizen Scientist). Отпадъците ще бъдат описани с помощта на Marine LitterWatch App и ще бъдат въведени в базата данни към Европейската агенция за околна среда (European Environment Agency). По този начин ще разберем, кои са най-често срещаните видове отпадъци на плажа. На базата на подобни данни се изготвят важни политически решения за намаляване на пластмасовото замърсяване. Важно е да бъдем част от тази европейска практика и да допринесем с обогатяване на информацията.

Освен това ще изготвим и brand audit. Ще опишем, не само кои са най-често срещаните видове отпадъци, но и кои фирми / предприятия стоят зад тях. По този начин реално можем да покажем на брандовете, че е нужна промяна в техния продукт. Резултатите ще бъдат публикувани на страницата на Lessplastic Bulgaria във феусбук, на www.lessplastic.bg и в събитието.

Заповядайте на 19.09.2020 при крепост Акра на плажно почистване. Носете си усмивка, вода и ръкавици. ☀️😊
Чувалите ще бъдат осигурени на място. 🙌

Respect the sea. Black sea. Lessplastic Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *