Блог

Пластмаса на летището.

Летели ли сте със самолет? Ако сте летели или посещавали някое летище, може би правилата за пренасяне на течности в багаж са ви направили впечатление. Ако имате бутилка с течност над 100 милилитра (вода, сок и т.н.) при преминаване през контрола на ръчния багаж ви карат да я изхвърлите. Нямате право да я вземете на борда на самолета.

Често говорим какво рециклираме, как рециклираме и дали въобще е възможно да рециклираме. Имаме ли възможност да рециклираме на летищата? На летищата във Варна, София и Бургас не открих тази възможност (поправете ме, ако това вече е възможно). Множество пластмасови шишета, събрани по българските летища, не се рециклират. Колко пластмаса е това?

През 2018 година през трите най-големи летища в България са обслужени над 12 560 000 пасажера, като заминаващите пътници са над 6 милиона.

  • София: 6 962 040
  • Бургас: 3 300 000
  • Варна: 2 300 000
    (обслужени пасажери през 2018 година)

Да предположим колко пластмаса се изхвърля. Просто на теория. Без никакви официални данни. През 2018 година трите най- големи летища в България са напуснали над 6 500 000 пътника. По лични наблюдения, поне всеки пети пътник, при посещаване на летище, носи със себе си бутилка с вода (или друга напитка), която в последствие изхвърля. Това означава, че на територията на летищата София, Бургас и Варна са оставени близо 1 300 000 пластмасови бутилки. Тези пластмасови бутилки са съставени от една и съща пластмаса, чисти са и са идеално сортирани. Нужно е единствено да бъдат извозени за рециклиране. Нямаме никакво извинение да не ги рециклираме! За жалост, за сега е неясно, дали изхвърлените пластмасови шишета се изгарят, депонират или рециклират.

Ако екологичната гледна точка не е от важно значение за летищата, то може би ще бъдат икономически заинтригувани. Летищата или пък специално регистрирани сметоизвозващи фирми могат да печелят пари. Един тон добре сортирана PET – пластмаса се търгува на цена между 400 и 500 евро. От тази гледна точка, летищата имат голям потенциал за рециклиране и съответно допълнителни приходи.

Има и трета възможност, която може да взаимстваме от чужбина. На някои летища в Германия (Кьолн – Бон, Дюселдорф, Дортмунд и др.) и Великобритания (Бристол) можете да дарите пластмасовата си бутилка преди контролата за ръчния багаж. Средствата от продажбата на пластмаса най-често се използват за събития с деца с образователна цел. Да си “еко” е модерно! Ако летищата се спрат на тази опция, това може да повлияе позитивно на имиджа им.

Един малък трик, ако не желаете да изхвърляте шишето си или пък имате бутилка за многократна употреба. Преди преминаване през контрола на ръчния багаж изсипете водата си. Имате право да пренесете празна бутилка, без значение дали тя е метална или пластмасова. След като преминете през проверката може да си напълните отново вода за полета. Така допринасяте с един отпадък по-малко и спестявате средства.

2 thoughts on “Пластмаса на летището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *