НовиниПочистване Акра

Почистване – плаж Акра

Успяхме да се запишем и да станем част от World Cleanup Day – 19.09.2020, при това с невероятни резултати!!

Виж още снимки тук.

Равносметката:

25 обичащи морето и природата човека със заразителни усмивки, над 40 чувала с отпадъци, ветровито, но слънчево време и море с невероятна гледка. За по-малко от два часа успяхме да напълним контейнер с размер от 7 кубични метра. Общото количество на събраните от местността Акра отпадъци възлиза на почти 660 килограма.

От какво се състоят тези 760 килограма?

Отпадъците са предимно от пластмаса. Срещаха се рибарски мрежи, шамандури, автомобилни гуми, уплътнения на кабели, тръби, множество обувки и чехли и един стилен дамски бански. На 50 метра от плажната ивица бе проведен мониторинг. Отпадъците бяха описани и въведени в базата данни на Европейската агенция за околна среда (European Environment Agency) – Marine LitterWatch data viewer.

Кои са най-често срещаните видове отпадъци по плажа при крепост Акра?

Преобладават пластмасовите шишета, опаковки от снакс и бирени кенчета. Това е само малка извадка, направена на площ от плажа с размер 50 х 20 метра. Общото количество на отпадъците от тази площ възлиза на 822 броя, а плътността е 0,822 отпадъка/м2.

Какво ни казва това? Много ли е или малко?

С провеждането на мониторинг и запазването на резултатите в база данни (може да я намерите тук) допринасяме за взимането на важни решения. На базата на тези данни Европейският съюз предприе редица мерки за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, отпадъците от риболова и аквакултурити.

Добра възможност за определяне на замърсяването по брега е Clean Coast Index (CCI). Индексът се образува като се умножи плътността на отпадъците по 20. Clean Coast Index за плажа при крепост Акра е 16,44.

Clean Coast Incex – Bulgaria / Никола Бобчев

На долната карта може да намерите най-често срещаните видове отпадъци по цялото Българско Черноморие.

За жалост не успяхме да направим планираният Brand audit и да опишем кои производители стоят зад най-често срещаните отпадъци. Надяваме се да успеем с това начинание при следващото почистване, на което може да се видим и запознаем.
За повече информация и събития следете www.lessplastic.bg, както и профилите на Lessplastic Bulgaria във Facebook и Instagram.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *