Новини

Предпазни шлемове от рециклирана пластмаса

В дни на социална изолация и плашещи новини, по всички видове информационни мрежи, ни е нужно нещо добро. Някакъв позитивно зареждащ и вдъхновяващ пример. Нещо, което да ни припомни за човечността ни и че заедно ще се справим с тази ситуация!

Може би сте чували за Дейв Хекинс и неговият проект Precious Plastic. Вече повече от 5 години той вдъхновява хора по света да рециклират (повече тук). Той е на мнение, че всеки би могъл да си направи машина за рециклиране, а изхвърлената пластмаса в кофата за отпадъци е ценна суровина. С годините идеята се разпространява из целия свят и днес имаме общност от хора, които обменят опит и рециклират от различни точки на Земята.

Именно в тази общност се появява идеята за изработване на шлемове и маски за медицински лица от рециклирана пластмаса. Предпазните средства в борбата с COVID-19 вече се произвеждат в Испания, Австрия, Германия, Гърция, Швейцария и на Канарските острови. Сред най-нужните предмети за медиците са предпазните шлемове. Именно в тяхното производство се концентрират хората от Precious Plastic Community, чиято цел е да покажат, че пластмасата може да се оползотворява и от отпадъци да се създават ценни и дори животоспасяващи предмети.

Снимки: Plasticpreneur
https://www.instagram.com/p/B-KPh_4IIzE/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Накрайник за дръжка на врата
Снимка: Precious plastic Léman

Нашите съседи в Гърция, заедно с ентусиасти от Швейцария, са обмислили и друго приложение на отпадъците от пластмаса. Създават приспособления за дръжки на врати, които позволяват отварянето им с лакът. По този начин се избягва контактът на дръжката с дланта и рискът от зараза намалява.

Ето и още добри новини. Тази статия на Свободна Европа ще ви покаже добрините в кризисна ситуация. Разбира се, има още множество примери за доброволци и дарители от различни части на България, които не стигат до нас, поради “значението” на страшните новини за медиите, от които се влияе рейтингът и вниманието на зрителя.

С удължаване на извънредното положение и мерките за социална изолация все по-често се говори за проблемите в икономиката. Не всеки отрасъл може да се преквалифицира и да създава друг продукт, но ето и един добър пример от Германия. Maker vs Virus е кооперация от хора и организации, където се помага един на друг със средства, суровина, машини, части или ноу-хау. Всеки може да обозначи какво произвежда, как то ще помогне в борбата с вируса и какво му е необходимо. Едни фирми се нуждаят от средства, други от материали, трети от помощ при разнос. По този начин се доказва, че всеки може да допринесе с каквото може, като парите са само един компонент от цялостната структура в борбата с COVID-19. Може би тази карта на Германия ще ви онагледи обединението на хора и бизнес в общата кауза. Именно там се дарява пластмаса за рециклиране и направа на нови предпазни средства.

Нека бъдем добри, търпеливи и да не забравяме, че, въпреки социално дистанцирани, можем да си помагаме един на друг. Нека, след като преминем през този период от световната история, да сме малко по-отговорни и да мислим глобално за човечеството и заобикалящия ни свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *