Новини

Революционерите в проблема срещу замърсяването с пластмаса

Да това са те. Новото поколение. Хората с един по-различен поглед върху заобикалящият ги свят. Те всички осъзнават проблема със замърсяването от пластмаса и похвалното при това е, че привличат все повече последователи към проектите си.

Първо искам да ви запозная с най-младия от тях – Боян. Той е 25 годишен холандец, който все още е студент и се е посветил изцяло на почистването на Тихия океан от пластмаса. На 17 години печели множество симпатизанти за проекта си “The Ocean Cleanup” след презентация на сцената на TED Talks.

Той и неговите съмишленици са измислили конструкция, която плава върху водата, като същевременно събира до 90% от отпадъците, които са по-големи от 20мм и плават по повърхността. Целта е да пуснат съоръженията в така нареченото “Голямо тихоокеанско сметище”, което се намира между Хавай и Западното крайбрежие на САЩ и е с големина горе-долу колкото Централна Европа. На въпрос относно възможни приходи от проекта, Боян отговаря, че първо трябва да изкара боклука а след това парите сами ще дойдат. Към това трябва да се добави, че до 2020 година в “Голямото тихоокеанско сметище” ще има около 7,25 мил. тона пластмаса. Като според неговите изчисления той би взимал по 50 евро за тон пластмаса, която ще се използва за енергия или ще влезе отново в употреба чрез рециклиране.

Малко странична информация. “Голямото тихоокеанско сметище” е открито от Чарлз Мур през 1997 година. Всъщност в Световния океан има доста такива “сметища”, които се образуват от морските течения в зони със слаб вятър и слаби течения. Тези места не са особено популярни за рибарите, а количеството рибни пасажи е по-слабо. Това е и една от причините за късното им откриване. “Сметищата” могат да се видят симулацията на NASA.

Ето я и дамата: Марсела Ханш от Аахен, Германия, с която имах възможност да се запозная, обсъждам въпроси на тема пластмаса и да съм част от екипът на Pacific Garbage Screening.

За своята магистърска теза по архитектура тя е направила проект на плаваща върху водата конструкция, която може да събира не само големите пластмасови отпадъци, но и малките пластмасови частици на повърхността на водата. Платформата трябва да е с големина 400х400 метра, като е замислена така, че да събира пластмасови частици и от дълбините на океана с помощта на морските теченията . Това е едно от предимствата в сравнение с модела на Боян. Другото предимство е, че тази платформа не би имала никакво влияние върху морски организми. Марсела също така е замислила и какво ще се случва с пластмасата, след като тя бъде извадена от океана. Пластмасовите частици ще бъдат разградени до молекулярно ниво, като водородът (Н) ще бъде изгарян и топлината ще бъде преобразувана в енергия. Въглеродният диоксид (CO2) ще служи за изхранване на водорасли до платформата, от които ще може да се произвежда био-пластмаса. Проектът на Марсела е доста модерен, но също така изисква и много средства за реализацията си. Важното обаче е, че той също постепенно набира все повече последователи, както в научните среди, така и в обществото. Повече информация Pacific Garbage Screening.

Стигнахме и до човекът, който ме впечатли много още през 2017 година, когато просто се питах какво да правя с боклука от плаж Алепу, когато го събера. Тогава разбрах за холандецът Дейв Хекинс и проекта му “Precious Plastic“.

Той е измислил уреди, които всеки може да си направи сам вкъщи и да рециклира пластмаса. В страницата му са публикувани всички планове, как се правят машините, а също така има и много указания, какво би могло да се направи със собствената рециклирана пластмаса. Например, материал за 3D – принтер, с който да се произвеждат множество предмети. В Youtube канала му има и доста мотивиращи и позитивни видеа, които те карат да се замислиш, дали си струва да изхвърляш парите си в боклука (като под пари има предвид пластмасата, която може да си рециклираш сам). Главната цел на проекта му е хората да рециклират колкото се може повече пластмаса и по този начин да се намали темпото на замърсяването. Сравнително лесните за направа уреди се посрещат с радост в страни с по-слабо развита икономика и инфраструктура.
Под въпроса в сайта му “Защо прави всичко това” той е написал “натиснете тук

One thought on “Революционерите в проблема срещу замърсяването с пластмаса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *