Новини

Революция във футбола – изкуствени настилки от корк заменят пластмасовите гранули.

Всеки, който е посещавал изкуствена настилка е забелязвал малките черни или зелени гумени топченца. Може би малко хора обръщат внимание и осъзнават този проблем, но тези пластмасови гранули се разпространяват из природата и според немски учени са петия най-голям източник на първична микропластмаса в Германия – 11 071 Тона за година (131,8 грама на човек / година).

Като добавим невъзможността за рециклиране и потенциалните вредни субстанции в гумените гранули (гранулите при игрищата от нисък клас са направени от нарязани на ситно автомобилни гуми, които съдържат вредни субстанции), то изкуствените спортни игрища не са подходяща алтернатива.

Това вече се обсъжда не европейско ниво, като различни медии твърдят, че от 2022 година в Европа ще бъде забранено изграждането на игрища с пластмасови гранули.

В страницата на Lessplastic Bulgaria често споделям примери от Германия, където не се изчаква дадена забрана да бъде наложена и тогава да се търсят алтернативи, а се опитват да бъдат пример за другите европейски държави. Ето и позитивния пример от Германия този път.

През 2020 година в община Хилцинген (Hilzingen) Германия любителите на футбола ще могат да се радват на изкуствена настилка с гранули от корк. Игрището ще е със стандартни размери (92 х 61 метра) и на него ще могат да се провеждат футболни срещи от аматьорския шампионат по футбол в областта.

Футболна топка с корково покритие и гранули от корк

Подробна информация за изкуствените спортни настилки, като източник на замърсяване с пластмаса може да прочетете в тази статия от блога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *