Блог

Скали съдържащи пластмаса – нов етап на замърсяването с пластмаса.

Често се обсъжда замърсяването на моретата и океаните с пластмаса, но това замърсяване достигна нови нива. Пластмасата вече е част от литосферата, като учени откриват пластмасови фрагменти в скали или смесени с лава.

Всъщност, точно една подобна новина доведе до създаването на страницата Lessplastic Bulagaria във фейсбук през септември 2016 година. Тогава писах курсова работа на тема „Антропоцен“ и попаднах на изследването на Patricia Corcoran et al.
В публикуваното през 2014 година изследване геоложката Патриция Коркоран и екипът от учени, с които работи, описват нов вид скала на Хавайските острови, която е комбинация от лава и синтетични материали (пластмаса). Този нов вид е наречен “пластигломерат“.

От тогава този феномен придобива популярност и все повече учени изследват новия вид скала. Ново изследване от 2019 година ни показва, че пластигломерати се срещат и в Европа, на места, където пластмасата се акумулира в големи количества. Точно това се случва по скалистите брегове на португалския остров Мадейра. Учените предполагат, че фактори от околната среда (вятър, вода, топлина..) влияят на пластмасата и по този начин тя взаимодейства със скалистия бряг, като се образува нов вид скала. Пластмасата, която се вижда в скалистия бряг е главно полиетилен, чиято употреба се използва предимно в производството на опаковки.

Снимката е направена от Ignacio Gestoco, един от учените изследващи този феномен в Европа.

Що се отнася до създаването на новия вид скала, хавайските учени са на малко по-различно мнение. При тях изригването на вулкан е основен фактор за създаването на пластигломерати. Лавата покрива акумулиралата се пластмаса по хавайските брегове, като в някои случаи не всички пластмаси се стапят, а се образува смесица от скала и синтетичен материал. Тук, както и в изследването на Патриция Коркоран може видите снимки на пластигломерати от Хаваи.

Пластигломерат – Патриция Коркоран, Хавай

Все повече учени са на мнение, че от геологическа гледна точка, ние хората сме основен фактор в историята на Земята. Нашето съществуване се сравнява с важни етапи от земната история, а ние допринасяме с това, нашите дела да бъдат открити и след векове, без значение дали ще оцелеем като вид или не. Като доказателство за нашето съществуване и човешкият отпечатък върху Земята се назовават опитите с ядрени оръжия (радиоактивни елементи), замърсяването с пластмаса и други субстанции, селекциониране на растения и животни, както и тяхно изчезване, повишаване нивата на определени видове газове (метан, въглероден двуокис) и др. Точно поради тази причина учени обсъждат въвеждането на нова епоха – Епохата на хората / Антропоцен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *