Блог

Kunststoffmesse Düsseldorf – производство на пластмаси за еднократна употреба

Между 16.10 и 23.10 в Дюселдорф (Германия) се проведе най-големият търговски панаир за пластмаса и гума в света (Kunststoffmesse Düsseldorf). Едно огромно събитие с близо 230 000 посетители, където човек може да се запознае с най-различни сфери в областта на пластмасата. Успях да посетя този интересен панаир и да се запозная с производството на пластмасови продукти за еднократна употреба. В следващите видеа и редове ще ви разкажа за личното ми впечатление при срещата с производствения процес.

Нека да започнем от суровината. Това в ръката ми са пластмасови пелети. Почти всички пластмасови предмети за еднократна употреба са направени именно от тези пелети. Те може да са от PE, PP, PET и др. Тези в случая са от полиетилен (PE). Също така може да са от рециклиран материал или ново производство. Машината, която посетих, генерира десетки килограма за час. Може би сте виждали тези пластмасови пелети някъде по плажовете. Те се транспортират чрез реките, вятъра или попадат директно в морето след неправилно съхранение и транспорт с кораби. На фейсбук страницата на Lessplastic Bulgaria съм споделял доста снимки на тези малки топченца. Последният пример бе от плаж Аркутино.

The Great Global Nurdle Hunt – Bulgaria

Пластмасата е навсякъде. При това не само ние, като потребители сме виновни за това. Може би сте чували за различните видове микропластмаса. Едната е първична (тази, която се създава от индустрията във формата ни микропластмаса и се използва в козметиката или за заготовка на пластмасови продукти) другата е вторична (разпадане на пластмасата на все по-малки частици под влиянието фактори в околната среда). В този пост става въпрос за индустриалната микропластмаса. Голяма част от нея се среща навсякъде по света във формата на тези малки топченца, наречени на английски #Nurdles. От The Great Nurdle Hunt организират световно събитие наречено "The great global nurdle hunt", което ще продължи от 08.02 до 17.02. С участието си в събитието вие ще допринесете за добиване на глобална представа за замърсяването с индустриална микропластмаса (#Nurdles). Данните от всички точки на света ще бъдат обработени и представени на международната морска конференция в Шотландия на 21.02.2019 година, като по този начин индустрията ще бъде подведена под отговорност за замърсяването и ще се обсъждат нови мерки за сигурност.Какво се изисква от вас? Единствено да си направете една разходка по определен плаж и да си отваряте очите за малки кръгли топченца. Най-често се срещат там, където морето е изхвърлило водорасли и други пластмаси. След това споделете информацията на сайта на The Great Nurdle Hunt. Колко сте намерили, колко време сте търсили и на кой плаж. -> https://bit.ly/2SmadLbТова е. Заслужава си! Ние вече сме част от световното търсене на микропластмаса. Карта на отбелязаните до момента места (все още се актуализира, въвеждането на вашия плаж може да отнеме няколко дни) > https://bit.ly/2yaniumСъвети за събирането на микропластмасата -> https://bit.ly/2BsOhmw https://bit.ly/2I1vJjCИнформация за събитието > https://bit.ly/2MYniV8Информация за международната морска конференция в Шотландия > https://bit.ly/2GjmAkMПс. Използвайте ръкавици! По пластмасите може да има токсични субстанции, като DDT и PCBs.

Posted by Lessplastic Bulgaria on Sunday, 10 February 2019
За по-добро качество превключете на HD в настройките на видеото.

След като видях на живо производството на пластмасова суровина, вниманието ми бе привлечено от машината за производство на пластмасови капачки. (Трябва да отбележа, че на панаира имаше множество машини, които представяха своите възможности и човек можеше да се запознае с производството на живо). За производството на пластмасови капачки се използват същите тези пелети, които се виждат на снимката в ръката ми в началото.

Производство на пластмасови капачки.

Може би видяхте голямото количество капачки, което се произвежда всяка секунда. Не съм достатъчно компетентен и не мога да кажа дали това е голяма или малка машина за производство на пластмасови капачки, но производството им е изключително лесно и бързо. Това е само една машина, чието производство за месец вероятно възлиза на количеството събрани тонове пластмасови капачки от инициативите по събиране на капачки в България за период от една година. Нямам нищо против тези инициативи, просто се опитвам да ви покажа една друга гледна точка. Колко огромно е производството в сравнение с големите количества пластмасови капачки, които събираме с добри намерения.

Знаете ли какво е това на снимката? За първи път видях нещо подобно преди година на лекция в университета. Професорът донесе една кутия от тези “пластмасови обекти” и ни попита същия този въпрос. Някои от по-прилежните студенти знаеха. Аз едва тогава научих, че това са пластмасовите шишета, в които се бутилира минерална вода или друг вид напитки. Тези пластмасови “мини бутилки” се произвеждат в голямо количество за минимално време. След това, с помощта на налягане от 30 бара, се надуват и приемат формата на пластмасовата бутилка, която всички познаваме. По-малкият предмет (безцветният) е предназначен за 200 – милилитрови бутилки, а от синият се произвеждат пластмасови шишета от 500 милилитра.

Тук може да видите повече за процеса на производство на пластмасови бутилки. Нужна ли ни е пластмасова бутилка и защо минералната вода има срок на годност може би също биха били интересни теми за вас.

Ето още един интересен пластмасов предмет. Може би вече се досещате какво е това или пък подозирате. Ще ви издам, че производството на крайния продукт е същия като при пластмасовите бутилки. Тоест тази малка червена пластмаска се надува под налягане и се превръща в голяма пластмасова чаша за кафе / чай.

В следващото видео ще видите производството на пластмасови кутии за храна. Скоростта на производство при тези машина е значително по-ниска в сравнение с производството на капачки, бутилки и пластмасови чашки. Тук не се използва метода с въздух под налягане, а самата пластмаса се стапя под дадена форма. След броени секунди пластмасовата кутия за храна е готова – voilà.

След като ви показах производството на капачки, бутилки, контейнери за храна, кутии за съхранение на храна и пластмасови чашки, е логично да ви покажа и едни от най-често използваните пластмасови продукти за еднократна употреба, а именно пластмасовите прибори. Производството им е лесно, бързо и евтино, а крайният продукт излиза от машината на производство опакован с фолио и готов за продажба. Насладете се на процеса без да обръщате внимание на перфектните ми влогърско – инфлуенсърски умения за заснемане на видео с телефон.

Не спирах да се учудвам от машините и начина на производство на различните пластмаси за еднократна употреба, но без съмнение това е фаворитът ми. Когато на щанда попитах какво произвеждат един от фирмените работници с гордост ми отговори “Това, момче, са моливи, но не от дърво! Полиуретан (вид пластмаса). Ние не използваме дърво!”. Процесът на производство се състоеше от обвиване на графита с пластмаса, охлаждането и във вода и подрязване в познатата стандартна форма. Останах учуден и замислен гледайки процеса на производство пред мен в продължение на минути. Фирменият работник ме наблюдаваше и с гордост се възхищаваше на моя интерес към машината им. А аз просто си задавах въпроса:

“В какво грешим?!”

– Да използваме дървесина за направата на моливи или алтернативни материали (например пластмаса – трябва да призная, че наистина много наподобява дърво), с цел да съхраним природните ресурси. Какво става обаче с подострените пластмасови моливи и новосъздадената микропластмаса? Опитваме се да сме полезни в една област, но влияем негативно в друга. Къде грешим?

Моливи от пластмаса.

Ако желаете да научите и за позитивните примери на Kunststoffmesse Düsseldorf – може да погледнете статията – Kunststoffmesse Düsseldorf – най-големият търговски панаир за пластмаса и гума, а ако ви хареса и да я споделите.

One thought on “Kunststoffmesse Düsseldorf – производство на пластмаси за еднократна употреба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *