За LessPlastic Bulgaria

Какво е LessPlastic Bulgaria?

LessPlastic Bulgaria е блог предлагащ информация свързана със замърсяване на околната среда и воденето на природосъобразен начин на живот. На страницата може да прочетете актуални новини по разнообразни теми във връзка с пластмасата в България и по света. В графата „блог“ ще намерите лични статии, с които ще се опитам да ви представя различни гледни точки. Освен това може да се информирате за събития и кампании в близост до вас, да погледнете някои от клиповете, предназначени както за деца, така и за възрастни, а защо не някоя релаксираща неделя с филми, които намирам за доста смислени. Ще се радвам да коментираме и обсъждаме всичко това, както тук в страницата, така и в групата във фейсбук. 😊

Какво цели LessPlastic Bulgaria?

Основната цел на този блог е информативна. В него ще намерите разнообразни теми с различни гледни точки. Ако след прочитането на някоя от статиите или гледането на някои от видеата и филмите се замислите по темата, то това би било много радостно за мен. Може би за всички нас е ясно, че пълноценен и модерен живот без пластмаса в 21 век е невъзможен. Пластмасата, като вид материал, има много предимства, в сравнение с други материали. Използва се в най-различни отрасли – медицина, строителство, мобилност и т.н.

В тази страница няма да заклеймявам пластмасата, а по-скоро ще се опитам да предоставя информация, кое би било добре за нас и кое (може би) не. Що се отнася до употребата на пластмаса. Всеки от нас може сам да вземе решение, до каква степен да ограничи употребата на пластмаса в живота си. Лично за мен ще е успех, ако след отварянето на този сайт съм ви накарал да се замислите и при следващото посещение в магазина откажете пластмасовата торбичка. Това е главната гледна точка. Да се опитаме (заедно) да ограничим пластмасовите опаковки и пластмасата за еднократна употреба, която е основен източник на замърсяване.

Как се стигна до LessPlastic Bulgaria?

LessPlastic Bulgaria се появи като идея през септември 2016 година. До този момент не се интересувах по абсолютно никакъв начин от темата. До промяната във вижданията ми се стигна, след като в университета получих курсова работа на тема антропоцен (Anthropocene). На кратко – това е понятие в геологията, с което се цели обозначаване на нова епоха, в която ние хората доминираме на Земята и сме отговорни за промени по цялото земно кълбо. Като начало на тази нова епоха се споменава 1950 година, от която започват множество стремглави пикове в статистиката. Един от тези пикове е и производството на пластмаса. От 1950 година то не спира да расте.

Идеята ме завладя и през април 2017 година направих страницата Lessplastic Bulgaria във фейсбук. Няколко години по-късно, идеята продължава да приобщава все повече хора. Oбщият брой последователи в различните канали, като инстаграм и фейсбук, е над 13 000 души, а над 1000 човека споделяме информация, идеи и събития във фейсбук групата.

Със създаването на страницата започнах подготовката и събирането на данни за дипломната ми работа – Концентрация, сезонни колебания и разновидност на морските отпадъци по Българското Черноморие и тяхното детайлно разглеждане при устието на река Ропотамо. По този начин имах възможността да споделям информация от множеството проучвания, с които трябваше да се запозная. Работата бе една от първите “научни” трудове по темата в България. С над 1000 прочитания, тя все още представлява интерес за общински и държавни институции, които работят по проекти, свързани със замърсяването с пластмаса в Черно море.

С времето LessPlastic Bulgaria се превърна в нещо между лична инициатива, кауза и хоби. Днес мога да кажа, че работя хобито си. Работя в лабораторията по морска екология в Созопол към института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН. Занимавам с изследване на микропластмаса в Черно море. Надявам се, че сайтът на един тепърва прохождащ учен от БАН няма да ви отегчи, а ще намерите нещо интересно и забавно.

За контакти:
Никола Бобчев
bobchev.nikola@gmail.com

LessPlastic Bulgaria (и моя милост) в интернет:

В медиите:

Презентации:

Замърсяване с пластмаса в Черно море – ТУ София

Podcast:

За мен:

2 thoughts on “За LessPlastic Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *