Новини

Учени откриха остатъци от пластмаса в урината на деца

В рамките на немско изследване, направено от Umweltbundesamt и Robert Koch – Institut, са открити наличието на пластификатори (субстанции, които се срешат в много видове пластмаси) в урината на 97% от всички изследвани 2500 деца, на възраст между 3 и 17 години.

Изследването е част от проектът „Deutsche Umweltstudie zur Gesundheit von Kinder und Jugendliche 2014 – 2017“. Изследването все още не са публикувани официално, но при запитване на немската медия SPIEGEL.DE е предоставен доклад с обобщителни резултати, които са направени обществено достояние.

В докладът се упоменава, че са изследвани 2500 деца между 3 и 17 годишна възраст за наличие на 15 различни вещества, които се срещат в определени видове пластмаса. От всички 15 тествани вещества са открити 11, а 97% от изследваните деца показват наличие на поне едно от тях в урината си. Като особено притеснително се е изявило веществото PFAO (Perfluoroctansäure) – 20% от изследваните деца показват концентрация над допустимата норма. PFAO се използва за направата на незалепващи готварски аксесоари (тигани, тави и др.), както и в някои спортни облекла. При опити с лабораторни мишки веществото води до ракови образования и безплодие, а от 2020 година то ще бъде забранено в ЕС.

Резултати от подобни изследвания водят до допълнителни въпроси. Трябва ли да бъдат преразгледани допустимите норми за дадени видове вещества и какви биха били последствията за нас, ако в организмът ни се акумулират множество различни опасни субстанции, било то и в допустими норми? Тук трябва да се поясни, че нормите се разглеждат пряко и единствено за даденото вещество, а последствията при съвкупност от много сходни химикали е все още неясна.

Повече информация може да прочетете в статията „Другото лице на пластмасата – химикали“.

3 thoughts on “Учени откриха остатъци от пластмаса в урината на деца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *