БлогФилми

Тефлон – разболява ли ни тиганът ни?

Храната е изкуство. Храната е здраве. Храната е начин на живот.

Съществуват множество определения за храната, като част от нашето съществуване. Несъмнено от значение е и нейното приготвяне. Един от стандартните уреди в готварството е тиганът, чието покритие в много случаи е от тефлон (Polytetrafluorethylen / PTFE) – вид синтетичен материал, спадащ към пластмасите.

Поли-тетра-флуор-етилен – ПТФЕ (Тефлон) е създаден за първи път през 1938 година във фирма DuPont, а производството започва през 1943 в пилотен проект. DuPont регистрира продукта под наименованието “Тефлон” през 1944 година. Покрити с тефлон, обектите получават незалепващи и хидрофобни свойства. Именно тези свойства играят главна роля за популяризирането на материала. Първото масово производство е свързано с втората световна война и “проект Манхатън“. ПТФЕ служи като защитно покритие на атомните бомби от корозия. По-късно, през 50те години на миналия век, инженерът Марк Грегоар покрива с тефлон рибарското си влакно, за да може да го разплита по-лесно. На жена му и хрумнало по-добра идея – да използва материала в кухнята като незалепващо покритие и тази практика продължава и до днес.

За какво да внимаваме:

Покритите с ПТФЕ прибори и съдове не трябва да бъдат нагрявани по-дълго от три минути без съдържание. В противен случай съдовете могат да достигнат температура от 360° C, при която тефлонът започва да се разгражда. Тоест, не оставяйте тигана празен върху горещ котлон. Без да се забелязва видим дим или мирис тефлонът се разгражда и отделя токсични субстанции. Освен това от Bundesinstitut für Risikobewertung съветват покритите с ПТФЕ съдове да се мият внимателно и при готвене да се използват предимно дървени прибори, за да не се наруши покритието. Все пак, ако погълнем отделили се частици тефлон, би следвало организмът ни да го изхвърли безпроблемно, тъй като материалът не се разгражда в организма ни. Съвсем друга е ситуацията, когато тефлонът прегрее и отделя токсични изпарения.

Така наречената “Тефлонена треска” е заболяване при хората, които се излагат дълго време на висока концентрация газове от изгорени флор – полимери. Наблюдава се най-често при работници от индустриите, работещи със синтетични вещества. Симптомите са световъртеж, замаяност, треска, температура, кашлица, проблеми с белите дробове и дихателните пътища. Известни са смъртни случаи при работници, свързани с производството на флор – полимери, но все още няма наличие на такива от ежедневната употреба на тефлон в домакинствата.

Канарчета – сигнал за опасност

В миналото миньорите са взимали птици (предимно канарчета) в мините като индикатор за токсични газове. Птиците са по-чувствителни от човека и умират при по-малка концентрация. Така миньорите са знаели, кога нещо не е наред и има нужда да напуснат мината. Както вече споменах, при нагряване над 360°C от тефлонът се отделят токсични газове. Според Bundesinstitut für Risikobewertung нагряване на тефлона дори само до 202° C е достатъчно за отделянето на газове, които могат да убият канарче. Канарчетата (и други видове малки птици, като вълнисти папагали, неразделки и т.н.) спират да пеят и получават дихателни проблеми – започват да дишат на често с отворени човки, поява се нетипично движение на опашката и смъртта настъпва сравнително бързо, след излагането на висока концентрация ПТФЕ. Въпреки че световния химически концерн DuPont, който разполага с патента за тефлон, потвърждава токсичното въздействие на материала върху птици, все още няма забрана за използването му в домакинствата. Голям брой ветеринари съветват собствениците на вълнисти папагали, канарчета, неразделки и други видове малки птици да ги държат далече от кухнята.

Къде се среща тефлон (ПТФЕ)?

– Покритие на съдове и прибори за готвене – тигани, вилици, черпаци, тави и др.
– В хранителни опаковки, които непропускат мазнина – опаковки от пуканки за микровълнова фурна, замразени пици, баници, сокове и др.
– В облеклото ни – повечето непромокваеми дрехи и обувки. Някои от спортните марки облекла и обувки с покритие завършващо на -TEX.
– В дома ни – някои килими, кабели и компютърни чипове.

Освен самият полимер Поли-тетра-флуор-етилен (тефлон), чиито газове влияят негативно на нашето здраве при по-продължителен контакт с тях, от голямо значение е и употребата на Перфлуороктановата киселина (PFOA – Per – fluoro – octanoic – acid). Перфлуороктановата киселина е изключително здрава химична връзка, която, на практика, не се разгражда в природата и се акумулира в организмът. Среща се в организмите не само на животни, но и на почти всички хора в добре развитите страни (хора, които могат да си позволят тиган с тефлоново покритие). PFOA води до репродуктивни проблеми, подозира се за причиняване на рак на дебелото черво и бъбреците. В Европейския съюз веществото е обозначено като “причинител на рак – ниво 2“.

Източник:  Éva Fetter / Umweltbundesamt

През 2013 година Европейската агенция по регистриране на химикали добави веществото към REACH списъка. В същата година навлиза и забрана за използването му в тефлоновото покритие на прибори за готвене и хранене. Тук идват въпросите – откога ползвате вашия тиган и къде е създаден той? В страна от Европейския съюз?
Едва от началото 2020 година се забранява използването на киселината, като част от тефлона в текстила (облекла), с изключение на някои видове работни облекла, както и при мембрани в медицински текстили и медицински продукти, с изключение на такива, които се имплантират. За тези изключения има срок от 6 години за търсене на алтернативи и подмяна. За съжаление според Umweltbundesamt, освен перфлуороктановата киселина, в употреба са и много други пре- и полифлорни химикали, които също трябва да се разгледат обстойно и да се наложат ограничения. Добре е да си пожелаем – да си носим новите дрехи със здраве, а старите… дано и старите.

Тефлонът и перфлуороктановата киселина грабнаха вниманието на света благодарение на скандала с химическия концерн DuPont в Западна Вирджиния, а основна заслуга за това има адвокатът Робърт Билот, който разследва замърсяването в Паркърсбърг. Робърт Билот е адвокат, занимаващ се със случаи засягащи околната среда. През 1999 година той работи именно за голямата компания DuPont, но всичко се променя, след като в родния му град (Паркърсбърг) се стига до масово измиране на животни, а отговорник за това е предприятие на DuPont в близост до града. В последствие се оказва, че не само животните са заразени. Цялото население на окръга около град Паркърсбърг пие заразена вода с перфлуороктанова киселина, а веществото дори не съществува в регистрите по опазване на околната среда в САЩ. През 2004 година DuPont е признат за виновен за замърсяване на водите в град Паркърсбърг и близките населени места, а поради зачестилите случаи на рак и проблеми с новородени, почти всички 70 000 жители дават кръвни проби за изследване на наличието на перфлуороктанова киселина. Резултатите излизат едва през 2011 година, като учените установяват, че веществото е отговорно за рак на бъбреците, рак на тестисите, заболяване на щитовидната жлеза, висок холестерол, проблеми с червата и репродуктивността. DuPont е многократно осъден, като не всички съдебни процеси са приключили, а дължимите обезщетения възлизат на стотици милиони щатски долари. Както вече стана ясно, през 2013 година ЕС въвежда забрана за перфлуороктанова киселина в кухненските прибори и съдове, а през 2015 година над 200 учени взимат участие в Мадридската декларация за поли- и перфлуороалкилни субстанции, която цели пълната им забрана. Все пак, разработването на тефлон и употребата на перфлуороктанова киселина в него са от средата на миналия век. Първото голямо замърсяване е установено през 1999 година, а на органите по опазване на околната среда и всеобщото здраве на хора и животни са нужни повече от 10 години, за да излязат със становище за веществото. Разбира се, една евентуална забрана трябва да е добре проверена и тествана, но всичко това показва, колко по-напред е химическата индустрия в сравнение с органите, въвеждащи регулация при употребата на опасни вещества.

Случаят DuPont и тефлонът стана повод за заснемането на филм – Тъмни води (Dark Waters). Премиерата бе през 2019 година. Филмът е с рейтинг 7,6/10 в IMDb и си заслужава гледането! Филмът може да гледате онлайн тук, като Lessplastic Bulgaria не отговаря за качеството и разпространяването на филма, както и за сигурността при използването на сайта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *