Новини

Порция пластмаса – колко микропластмаса поглъщаме?

Дали поглъщаме пластмаса? Този факт не може да се оспори. В добре развитите страни, към които можем да причислим и България, се води определен начин на живот, който е пряко свързан с пластмасата. Тя може да попадне в тялото ни по най-различни начини. Чрез морските дарове, водата, определени месни ястия, от въздуха под вид на фини прахови частици, чрез чая ни или просто поради начина на приготвяне на храната и използването на тефлонови прибори и съдове. През октомври 2018 година учени откриха микропластмаса в човешки екскременти, а година по-късно и вещества, неизменна част от пластмасата, в урината на деца.

“Поглъщаме ли пластмаса?” вече е неуместен въпрос.
По скоро трябва да се запитаме “Колко пластмаса поглъщаме?!”

Според прогнози на WWF приеманата от нас микропластмаса за седмица се равнява на една дебитна карта. Ежеседмично поглъщаме по 5 грама микропластмаса, която приемаме главно с водата и морските дарове.

Всяка седмица

5 грама микропластмаса

Ежеседмично приемаме по една супена лъжица микропластаса

Всеки месец

21 грама микропластмаса

Количеството се равнява на малка купа, пълна до половината.

Всеки шест месеца

125 грама микропластмаса

Количеството пластмаса се равнява на една порция корнфлейкс

Всяка година

250 грама микропластмаса

Всяка година поглъщаме по една пълна чиния с пластмаса.

Всеки 10 години

2,5 кг пластмаса

Стойността на пластмасата се равнява приблизително на един спасителен пояс

През целия ни живот

20 кг пластмаса

Средностатистически човек живее 79 години. Според предположенията в изследването на WWF, ако ситуацията с пластмасата не се подобри или влоши, един човек би погълнал 20 кг пластмаса за целия си живот.
Това количество се равнява на две празни кофи за боклук.

Все още е неясно, до каква степен пластмасата влияе на организма ни. Тъй като бе открита пластмаса в човешките екскременти, това доказва не само, че поглъщаме пластмаса, но и че тялото ни успява да се изчисти от нея. За жалост отново възникват въпроси. При какви размери на пластмасата тялото ни успява да се изчисти от нея? Как реагира организмът ни на нанопластмаса (по-малка от 1µm) и как ни влияят субстанциите в пластмасата? Все въпроси, интересни за бъдещи изследвания.


Публикация на WWF на немски
Публикация на WWF на английски
Метод на изследването от The University of Newcastle, Australia
Изображенията са благодарение на Anand Katakam, Simon Scarr, Manas Sharma, Marco Hernandez и John Geddie, както и Reuters Graphics.