Новини

Предпазни маски – нов вид замърсяване

В дни на изолация, презапасяване и тревога, продиктувани от COVID-19, защитните маски, ръкавици и дезинфектанти са силно търсени стоки. Към този момент в световен мащаб са заразени близо 250 000 души, малко над 10 000 от тях са починали, а близо 90 000 са излекувани (повече тук). Ако в България носенето на медицински маски в ежедневието е нещо ново, то в Азия е често срещана практика. Но това има и своите последствия. От началото на годината по бреговете на Хонконг се среща нов вид отпадък – защитни маски.

Oceans Asia / Naomi Brannan

Голяма част от населението на Хонконг (7,4 млн.) сменят ежедневно маските си. Това може би дава резултат в борбата с COVID-19, тъй като към този момент има (само) 208 заразени, но неправилното изхвърляне на предпазните средства оказва влияние върху околната среда. Ако само половината от населението на Хонконг сменя ежедневно по две маски, то това е огромно количество генериран отпадък. По подобие на пластмасовите торбички, някои видове животни, най-силно засегнати сред които са морските костенурки, делфините и морските свине, бъркат маските с обичайната им плячка и ги поглъщат. Голяма част от “коронавирус-маските” са създадени от синтетични материали (пластмаса – PP / полипропилен), което прави разграждането им, както в околната среда, така и в живите организми, трудно или невъзможно.

Според създателят на Oceans AsiaGary Stokes значителното нарастване при употребата и продажбата на предпазни маски през последните 8 седмици в Хонконг е отговорно за кризистната ситуация по бреговете днес. Очаква се през следващите месеци различни видове маски да се срещат не само по бреговете на Хонконг. През последните седмици от Oceans Asia са организирали почиствания на плажове и резултатите им плашещи.

Събрахме 70 маски само от 100 метра от дължината на един плаж. Когато се върнах там след седмица, на същото място имаше повече от 30! Това бе стряскащо за нас.

Gary Stokes / Oceans Asia
Почистване на Oceans Asia на Soko Islands

Според Laurence McCook от WWF – Hong Kong, ситуацията може да се влоши, поради факта, че доброволческите почиствания ще се сблъскват с един нов вид отпадък, който подтиква у човек чувство на тревога или страх. Все по-малко хора биха се съгласили да участват в доброволчески почиствания в гори или по плажове, където се среща голямо количество “коронавирус-маски”.

Според указанията в здравеопазването, изхвърлянето на медицински маски се извършва по строго определен начин, за да се предотврати разпространяването на микроби (тук не става въпрос само за COVID-19). За радост голяма част от хората, използващи маски в България, не са болни. Все пак трябва да знаем, че е препоръчително да изхвърляме безопасно маските, като под това се има предвид, те да не могат да влязат в пряк контакт с хора или животни.

“Хората си мислят, че чрез използването на маски се предпазват, но всъщност съвсем не става въпрос да пазим себе си, а всички нас. Изхвърлянето на маски на неправилните места е чиста форма на егоизъм.” Tracey Read / Plastic Free Seas.

One thought on “Предпазни маски – нов вид замърсяване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *