Новини

Бамбуковите чаши са опасни за здравето ни!

Използването на алтернативи на пластмасата почти винаги се посреща позитивно и се явява добър пример за околните. Освен това, все по-често се случва да използваме даден продукт, за да сме в крак с модата и нашата социална среда. Бамбукът, в сравнение със синтетичната пластмаса, е бързо възобновяем и разградим ресурс. С растеж от 20 метра височина за 2 години се явява добър материал за алтернатива на пластмасата.

Къде тогава е проблемът с бамбуковите чаши за многократна употреба?

Бамбуковите чаши са създадени от бамбуков талаш / прах. За направата на бамбуковата чаша се използват лепила, предимно меламин.


Меламинът е материал, който се получава при изгарянето на метан. При смесване с формалдехид се получават смоли, лепила и лакове, които се използват в текстилната и строителна индустрия.


Използването на лепила противоречи на обозначенията – компостируем и разградим, които производителите използват за реклама на своите продукти. Немската централа за защита на потребителите и безопасност на храните (Das Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit) представи изследване, в което предупреждава потребителите да не се поддават на зелената реклама на бамбуковите чаши. От централата са тествали 12 бамбукови чаши от различни производители. 11 от тях отдават меламин и/или формалдехид на напитките. При това с превишаване на законово позволените максимални граници за тези субстанции. Формалдехидът е класифициран от ЕС като вещество, което “вероятно води до образуване на рак при хората”, а меламинът може да увреди пикочния мехур и бъбреците.

Изследването показва, че с продължителността на употреба нараства и отделяното количество формалдехид и меламин. С други думи: колкото по-дълго използваме една чаша за кафе от бамбук, толкова по-опасна е тя за нас. Това обезсмисля продукта, като добра и дългосрочна алтернатива на пластмасата. В друго проучване са изследвани 45 бамбукови продукта. Резултатите показват, че 35 от тях не се състоят само от бамбук, като отново се правят притеснителни заключения за наличие на формалдехид и меламин.

Немският институтът за определяне на риска (Bundesamt für Risikobewertung) определя опасността от бамбуковите продукти, които са в контакт със студени храни и напитки, като минималена. Но Bundesamt für Risikobewertung съветват да избягваме контакта на бамбукови прибори, съдови и чаши с топли напитки и храни – супи, кафе, чай, храна за деца и кърмачета. Продуктите от бамбук също така не са подходящи за използване в микровълнова фурна!

От Немската централата за защита на потребителите предупреждават производителите да не поставят подвеждащи реклами на продуктите си, като “100% бамбук” / “100% биоразградим” / “компостируем” / “еко-продукт”, ако това не отговаря на действителността. В противен случай дадените продукти ще бъдат отстранени от немския пазар. От централата съветват потребителите да се придържат към устойчивите продукти за многократна употреба, но препоръчителните безопасни материали за тази цел са стъкло, неръждаема стомана и порцелан.