Новини

Общия съд на ЕС – Бисфенол А остава “вещество, предизвикващо особено безпокойство”

Добри новини! Бисфенол А (BPA) остава класифициран като вещество, предизвикващо особено безпокойство поради неговите токсични свойства. Европейският съд излезе с решение относно повдигнатото възражение срещу веществото Бисфенол А. Сдружението на производителите на пластмаси в Европа – PlasticsEurope бе повдигнало възражение срещу определянето на Бисфенол А като „вещество, предизвикващо особено безпокойство“.

Предистория:

През 2016 година Европейската Агенция по химикали (ECHA) определя веществото Бисфенол А като вещество, предизвикващо особено безпокойство и го включва в листата на REACH. Като основна причина за тази промяна е изготвения доклад от ECHA, в който се описва, че BPA оказва влияние върху репродуктивната система. Сдружението PlasticsEurope е против новите мерки за сигурност и подава жалба в Европейския съд, която днес (11.07.2019) бе отхвърлена. Официалното становище на Европейския съд може да намерите тук.

За негативното влияние на BPA има доста изследвания, например хиперактивност при децата, хормонални проблеми, проблеми с репродуктивността и сексуална дисфункция – повече може да прочетете тук, тук и тук.

Борбата с BPA съвсем не е от скоро:

 • Първите опасения за негативното влияние на BPA са от средата на 90те години на 20ти век.

 • От 2008 година бебешките шишета от PC (поликарбонат) са забранени в Канада, както и употреба на BPA за направата на бебешки шишета.

 • През 2009 година немски учени откриват в 10 от 10 изследвани шишета и биберони BPA с концентрация между 200 – 2300 грама/кг пластмаса.

 • 2010 година Дания и Франция ограничават употребата на Бисфенол А, използван при направата на бебешки шишета.

 • От 2011 година употребата на Бисфенол А за направата на бебешки бутилки, както и изработването им от поликарбонат в Европейския съюз е забранена. Някои държави прибягват и към допълнителни мерки. В Австрия бибероните съдържащи BPA са забранени. В Дания, Белгия и Швеция има подобна забрана за всички съдове, в които се съхранява храна и напитки за деца.

 • През 2015 година Франция забранява Бисфенол А за всички пластмаси, които влизат в контакт с храни и напитки. В същата година Европейският съюз намаля драстично допустимото количество BPA, което човек не трябва да надвишава. Границата е понижена от 50 микрограма за килограм (човешко тегло) до 4 микрограма за килограм.

 • 2016 година Европейската Агенция по химикали (ECHA) включва BPA в листата на REACH.
Източник: Chemtrust.org

Предстои да бъдат въвеждани все по-строги мерки, не само към тази субстанция, а и към много други, които се съдържат в пластмасите и за които се счита, че влияят негативно на човешкото здраве. До въвеждане на окончателна забрана може да се придържате към следните съвети:

 • Избягвайте пластмасите от поликарбонат (Polycarbonate / PC). Те може да съдържат BPA. Продуктите от поликарбонат ще разпознаете по кода за рециклиране „07“ или “PC”.

 • Използвайте свежи хранителни продукти – избягвайте консервите и кенчетата. Тяхното вътрешно покритие може да съдържа BPA.

 • Не се хранете с пластмасови прибори и избягвайте надрасканите и износени пластмасови купи.

 • Бързата храна за микровълнова фурна е табу! Не гответе в пластмасови форми и избягвайте пластмасовите аксесоари в кухнята (лъжици, черпаци и др).

 • Избягвайте да купувате киселинни продукти и продукти съдържащи високо количество мазнина, които са опаковани в пластмаса. Киселинността и мазнината спомагат за преминаването на субстанции от пластмасата в продукта.

3 thoughts on “Общия съд на ЕС – Бисфенол А остава “вещество, предизвикващо особено безпокойство”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *