Новини

Чаени торбички отделят микропластмаса

Новините от този вид започнаха да се превръщат в нещо нормално. След като бе открита пластмаса в солта, бутилираната вода, храната ни и дори в човешките екскременти е ред на поредното откритие, което доказва, че приемаме микропластмасови частици.

Изследване доказва, че чаените торбички отделят големи количества микро- и нанопластмаса в напитката. Все повече фирми акцентират върху дизайна и опаковката, като обикновените чаени торбички биват заместени от пластмасови. Именно пластмасовите чаени торбички от найлон и ПЕТ са били обект на изследването. Учените откриват, че пластмасовите торбички за чай отделят около 11,6 милиарда микропластмасови частици (размер 100 нанометра до 5 милиметра) и около 3,1 милиарда нанопластмасови частици (размер по-малък от 100 нанометра) при температура от 95° C . Общото тегло на пластмасовите частици възлиза на 16 микрограма пластмаса, което е повече от намереното количество микропластмаса в солта (1,8 микрограма за 1 грам сол) при подобно изследване. Последствията за човешкото здраве са все още неясни, като тепърва се правят опити с дафнии (Daphnia magna).

Както всяко изследване и това трябва да се гледа критично. Необходимо е да се изясни, какво е количеството микро- и нанопластмаса в пробите, което е попаднало там евентуално от въздуха (прах – пластмаса) или се е намирало във водата. Към това трябва да се добави, че количествата микро- и нанопластмаса в изследването са предположения, базирани на изчисления с променливи. Не е нужно да изпадаме в паника или да изключим чая от ежедневието ни. Повечето чаени торбички в България са направени от хартия или други растителни влакна, а при голяма част от чайовете дори опаковките са от картон. При някои видове чай се случва материалът, използван за чаената торбичка, да е смесен с минимално количество пластмаса, което да я направи по издръжлива в гореща вода, но това не е масова практика. Използваните в изследването чаени торбички се срещат главно при по-скъпите видове чай (например такива, които съдържат не само сушени билки, а и плодове – може би сте ги срещали). Както вече споменах те са направени изцяло от пластмаса – Найлон (полиамид) или ПЕТ (полиетилентерефталат). Може да разгледате главната снимка на тази статия. Там ще разпознаете стандартните чаени торбички и ще видите как изглеждат пластмасовите такива. Те се различават и на допир. Пластмасовите чаени торбички често имат пирамидна форма. Тук трябва да се отбележи, че производството им не винаги е от найлон и ПЕТ, а в някои случаи и от PLA, което е вид биопластмаса (повече за биопластмасата може да прочетете тук).

Може би не сме свързани с чая до такава степан, както британците, но в България имаме здрави традиции при използването на билки, а от домашни билки се прави най-хубавия чай, без всякакви опаковки или чаени торбички. Ако имате билки, с които да си правите чай вкъщи, не се замисляте. Вие сте късметлии!

Ако информацията ви е била полезна, ще се радвам да я споделите, а за повече подобни статии следете фейсбук страницата Lessplastic Bulgaria или www.lessplastic.bg

One thought on “Чаени торбички отделят микропластмаса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *