Блог

Бисфенол А в касовите бележки

В ресторанта, супермаркета, аптеката или дори при почасовото градско паркиране на колата. На много места получаваме касови бележки. По закон сме задължени да ги вземем. Знаете ли обаче, че касовите бележки съдържат вредни за здравето ни субстанции, които могат да попаднат в тялото ни през кожата?

Може би ви е направило впечатление, че хартията при касовите бележки не изглежда като обикновената хартия. Това е така наречената термо хартия. Тази хартия е покрита със слой, който при нагряване позволява върху бележката да се изписва необходимото съдържание. Познайте какво съдържа този слой – Бисфенол А (BPA). При това Бисфенол А е основната съставка.

Тази година Общият съд на ЕС обяви Бисфенол А като „вещество, предизвикващо особено безпокойство“. Според различни научни изследвания завишената концентрация BPA в организма ни може да доведе до хормонални проблеми, затлъстяване, диабет тип 2, алергии към дадени храни, отслабване на имунната система и дори рак на простата или гърдата. Според Европейският орган за безопасност на храните термо хартията е втория най-голям източник на BPA за хората, след хранителните продукти, в чиито опаковки се среща Бисфенол А. През последните години допустимите норми бяха намалени драстично. Има забрана за производство на бебешки артикули, които съдържат BPA, както и за някои пластмасови опаковки (повече тук). Според Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) при 90% от жителите на добре развитите индустриални страни е доказано наличието на BPA в кръвта и урината (не е споменато какъв е процентът, който превишава допустимите граници зададени от ЕС).

Още през 2013 година Франция е поискала забрана на Бисфенол А в термо хартията. През 2015 година Европейската агенция по химикали (ECHA) излиза с доклад подкрепящ забраната на BPA в касовите бележки в целия ЕС. Според агенцията има реална опасност за превишаване на допустимите от ЕС количества BPA, а касиерите и децата са най-силно засегнати. През същата година ЕС драстично намалява допустимите количества BPA в човешкото тяло. Границата е понижена от 50 микрограма за килограм (човешко тегло) до 4 микрограма за килограм.

Много организации критикуват тромавите действия на политиците от ЕС. През юли 2015 е доказано негативното влияние на покритата с Бисфенол А термо хартия при хората. Една година по-късно ЕС приема забрана на веществото в термо хартията, но, за да влезе забраната в сила, има три годишен срок, който трябва да изтече. Сега сме 2019 година. Минали са 4 години, откакто „касовите бележки“ с BPA са обявени за опасни, при това от Европейската агенция по химикали, но все още няма забрана. Тя ще влезе в сила едва през 2020 година.

Тук ще си позволя да вметна още нещо по темата. Термо хартията не се рециклира (по-правилно казано не трябва да се рециклира). Поради съставките си тя е обозначена като материал, който не трябва да се събира на едно място с обикновената хартия – поне според сметосъбирателната система в Германия. В Германия тя бива изгорена, заедно с общия отпадък.

Избягвайте трупането на ненужни касови бележки. Не оставяйте децата си да си играят с тях. Те са по-силно изложени на вредите от BPA, в сравнение с възрастните. При тях веществото може да попадне в организма, освен чрез контакт с кожата и през устата. Знаем как малките деца изследват света. Според Немският институт за изследване на риск (Bundesinstitut für Risikobewertung) термо хартията съдържа между 0,5 и 3,2% Бисфенол А. Веществото се съдържа в покритието на хартията и лесно може да се отдели от нея. Немският институт съветва бременни жени, чиято работа включва издаване на касови бележки, да намалят контакта си с тях до минимум или да използват правото си за по-ранно излизане в майчинство (това за Германия), а децата да не се оставят с касов бон в ръка.

След изследване на организация за защита на потребителите в Австрия, чиито резултати показват, че 90% от изследваните касови бележки съдържат Бисфенол А, по големите вериги супермаркети са преминали на алтернативна термо хартия без това вещество. Що се отнася до България. Ние сме задължени да взимаме касовите си бележки. За да мотивира хората в това начинание Националната Агенция за Приходите (НАП) организира лотарийна игра, в която на kasovbon.bg всеки може да регистрира касовата си бележка и да участва за награди. От гледна точка на борба с корупцията подобни игри са от полза. Все пак е нужно да знаем, че събирането на касови бележки и честият контакт с тях (да го кажа без да звучи пресилено) не е полезен за нашето здраве. Ще трябва да изчакаме до 2020 година, когато подобни игри и инициативи против корупцията в България ще имат полза, както за НАП, така и за нас (при евентуална награда) без да има съмнения за вредно влияние върху нашето здраве от страна на Бисфенол А. Дано контролът също се затегне и да има изследвания, чиито резултати да се предоставят публично, за да може всички ние да се информираме.

Повече за веществата в пластмасата може да прочетете в статията “Другото лице на пластмасата – химикали“. Ако информацията ви е била полезна, ще се радвам да я споделите, а за повече подобни статии следете фейсбук страницата Lessplastic Bulgaria или www.lessplastic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *