Блог

7 факта за отпадъците в България

№1 – Средно един български гражданин изхвърля по 404 кг битов отпадък за година (2016) (1). От това количество биват 64% депонирани, 23% рециклирани, 9% компостирани и 4% изгорени с цел добив на енергия. За сравнение: В България се депонират по 260 кг отпадъци на човек за година, което е два пъти над средното количество депониран битов отпадък за Европейския съюз – 116 кг за година/човек.


2 – Средностатистически един български гражданин ползва по 421 пластмасови торбички на година. (повече от една торбичка на ден). (2) По данни на НСИ населението на България към 2018 година е 7 000 039 души. Общата бройка използвани торбички за година в България възлиза на над 2 947 000 000 торбички, които се равняват на 16 208 590 кг пластмаса при средно тегло за торбичка от 5,5 грама. При това проблемът не е в огромното количество пластмаса, а в обема ѝ.
За сравнение:
Това количество възлиза на 871 камиона на ЕКОПАК пълни само с пластмасови торбички. Плътно пресовани като обем, торбичките отговарят на малко над една четвърт от езерото Ариана в София (ще са ни нужни цели 4 години, за да го запълним).


№3 – България е сред държавите, където се генерират най-малко пластмасови опаковки на глава от населението – 17 кг / човек за година (3). Единствено в Хърватия изхвърлят по-малко отпадъци от пластмасови опаковки – 14,7 кг / човек за година (нови данни от 2017 година).
За взаимодействието между генерирането на отпадъци и брутния вътрешен продукт на една държава може да прочетете тук.

Генериране на пластмасови отпадъци от опаковки в ЕС през 2016 година.
Източник Евростат

№4 – България е на второ място по рециклиране на пластмасови опаковки в ЕС (3). 65% от пластмасовите опаковки се рециклират.
Как се образува тази квота може да прочетете тук.

Източник: Евростат

№5 – Фасовете са най-често срещаните отпадъци по българските плажове (4).


№6 – Близо 85% от отпадъците по българските плажове са съставени от пластмаса (4). Количеството и видът отпадък варират според сезона.

Морски отпадъци според категория и най-често срещаните видове отпадъци по Българското Черноморие.
Източник: A. Simeonova et al. 2017:112
Най-често срещаните видове отпадъци по Българското Черноморие според сезон. Данни от European Environmental Agency – Marine LitterWatch Data. (5)

№7 – Реките са основен източник на замърсяването с твърди отпадъци в Черно море. Само от Дунав в Черно море попадат 11,6 милиарда пластмаси по-големи от 5мм за година, чието тегло възлиза на 532,4 тона (6). Количеството микропластмаса (< 5мм) е три пъти повече и възлиза на 1533 тона за година (7). Именно плажовете, намиращи се до устието на река, са сред най-замърсените по Българското Черноморие. Такива са плажовете при устието на река Велека и река Камчия (5).

Clean Coast Index за 13 плажа по Българското Черноморие.
Данни от European Environmental Agency – Marine LitterWatch Data
N. Bobchev 2018

One thought on “7 факта за отпадъците в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *