Естествено или изкуствено дръвче за Коледа?

И на вас ли ви е коледно? Купихте ли си коледно дръвче или си имате такова от миналата година? Ако тепърва ще си взимате коледна елха, може би написаното в следващите редове ще ви е от ползва.

Коледното дърво е неизменна част от християнските празници през декември. Именно за тези празници се изсичат милиони дръвчета в Европа (само в Германия се купуват между 24 и 25 милиона годишно). Има и алтернативи, например от пластмаса. Но, когато чуем думата “пластмаса” някои хора мигновено си представяме апокалипсиса на нашата планета. Кои коледни дръвчета са по-екологични – пластмасовите или естествените?
Ето и отговора:

Естествени коледни дръвчета

Естествените коледни дръвчета придават традиционния облик на празника и имат (приятен) аромат. Самото избиране на дръвче е част от традицията за голям брой семейства и е също толкова важно, колкото украсяването или избирането на подаръци. Естествените дръвчета не причиняват алергии и въпреки че трябва да се погрижим за изхвърлянето им след Коледа (което в забързаното ни ежедневие може да е проблем), те може да послужат за храна на животните в някой зоопарк или да бъде компостирани.

Все пак, естествената коледна елха се използва еднократно, което е свързано с натрупване на разходи. Цената на естествено отсечено дръвче варира между 30 – 60лв за дръвчета до 150см и между 60 и 200лв за дръвчета с височина над 150 см. Нуждае се от стойка, според вида и размера на дървото игличките са неприятни на допир, падат и трябва да се почиства, а появата на насекоми и смола не е изключена. Естествените коледни дръвчета се садят с комерсиална цел под формата на монокултури, което не се отразява добре на биоразнообразието. Въпреки всичко това дърветата са основен източник на кислород, а в дни, в които все повече хора обръщат внимание на климатичните промени и замърсяване на въздуха изсичането на дървета е, меко казано, неприемливо.

Дали изкуствените коледни дръвчета са по-добър вариант?

Изкуствените коледни дръвчета са идеални. Те нямат липсващи клонки, а новите технологии позволяват създаването на полиетиленови елхи с меки и приятни на допир иглички. Намират се в най-различни цветове и размери и могат да се приберат в кутия и съхранят за следващата година. Не се нуждаят от определена грижа, а поставянето им е бързо и безпроблемно (отново за забързаното ежедневие става въпрос). Цената също е от значение – малките елхи до 90см варират между 10 – 30 лв. а големите (180см) между 60 и 120 лв. но с този чрез този еднократен разход сте снабдени с коледно дръвче за следващите 7 – 8 години. Освен това, изкуствените дръвчета са от труднозапалима пластмаса, което ги прави по-сигурни в сравнение с естествените коледни дръвчета, що се отнася до възникване на пожар.

Труднозапалимите примеси в пластмаса си имат и минуси. Тези примеси в пластмасата могат да окажат влияние върху нашето здраве. Ето, че стигнахме и до пластмасата. Повечето евтини изкуствени дръвчета са направени от PVC (Поливинилхлорид). Това е масово разпространен вид пластмаса, както и видът с най-много примеси към пластмасата. В Европа има Европейска Агенция по Химикали (ECHA) и съществува така наречената REACH база данни, където се въвеждат използваните химикали, както и тяхното въздействие. За съжаление по-голямата част от пластмасовите дръвчета се импортират от Китай и примесите в пластмасата са неясни. Тук трябва да се спомене, че пластмасовите дръвчета не могат да се рециклират. Средностатистически едно пластмасово дръвче се използва между 6 и 8 години. В България тенденцията показва, че ги използваме малко по-дълго, но на пазара се показват все по-нови и хубави модели (със сняг, определена украса, цвят или различен вид пластмаса и т.н.). Разнообразието е един от факторите, който влияе на хората при пазаруване. Друг от факторите е, че след определено време броят на членовете в семейството се променя – децата си поемат по своя път и си взимат свое дръвче. Тъй като този вид пластмаса не може да се рециклира, те рано или късно ще бъдат изгорени или депонирани.

Добре, все пак кое е по-добре: да си купя отсечено дръвче или да си взема пластмасова елха, която не се рециклира, но за 7 години ще запази (теоретично) 7 дръвчета живи?!

Живите дръвчета са среда за живот на различни видове животни и насекоми, корените им задържат почвата и намаляват ерозията, а функцията им като филтър за CO2 в днешни дни е незаменима. Изсичането на дървета (било то с комерсиална цел или не) трябва да спре.

Но, пластмасовите елхи също не са алтернатива. Да не забравяме, че пластмасата се прави от нефт, а транспорта от Китай до Европа допринася с голямо количество въглеродни емисии. Споменах, че те не могат да се рециклират и ще бъдат изгорени или депонирани (рано или късно). С това си действие може да добавим още някой килограм CO2 към общите емисии.

Според едно изследване от Saint Joseph’s University във Филаделфия използването на една пластмасова елха за период от 10 години има по-голям въглероден отпечатък от изсичането на 10 дръвчета за същия период от време. Според учените с изборът на естествено дръвче ще спомогнем повече в борбата с климатичните промени, отколкото с пластмасово. Естествените дръвчета се нуждаят от 6 – 10 години преди да бъдат отсечени, като през това време произвеждат кислород. Учените съветват да избираме по-големи дръвчета. Така те ще са спомагали за намаляване на въглеродните емисии по-дълго време. В изследването се споменава, че употребата на пластмасова елха е по-добра от екологична гледна точка, едва след изминаване на 20 години.

Какъв е изводът?

Ако имате пластмасова коледна елха е добре да я ползвате, колкото може по-дълго без да се изкушавате от разнообразието на пазара. Купуването на нова изкуствена елха е положителен вариант, ако правим избора си за дълъг период от време, но тенденцията в Европа показва, че изкуствените дръвчета се заменят на всеки 6 – 8 години. Разбира се, тези данни може би не отговарят на 100% на ситуацията в България поради различни фактори (история, финансови възможности и др.) Ако предпочитате традицията и сте се спрели на истинско дръвче, то не е нужно да се чувствате зле. Изборът ви има и ползи за природата. Все пак стремете се да си изберете по-голяма елха.

Живо коледно дръвче – добрата алтернатива?

Живо дръвче – звучи като най-добрият вариант. За жалост и там си има няколко минуса. Като изключим битовите проблеми с падането на иглички, смола и насекоми, в много случаи живите дръвчета не оцеляват след празниците. Има две основни причини за това. Според Гората.бг корените на дръвчетата са прекалено изрязани при поставянето им в саксиите за продан. По този начин те трудно оцеляват. Втората причина е, че през зимата тези дървета са в зимен покой и при рязка температурна промяна те загиват. Прекарали 20 – 25 дни на стайна температура те загиват след коледните празници, когато ги изкараме в двора, на терасата или се опитаме да ги засадим. Засаждането също е специфичен процес, тъй като различните видове дръвчета се нуждаят от специфична почва, която не винаги можем да им осигурим.

Въпреки всичко живите коледни дръвчета са най-добрият избор от всички гореспоменати. Цената на дръвче до 180см варира между 35 и 60лв. Ако се спрете на този вид коледно дърво, то следва да се уверите, че дръвчето е отгледано в саксия, да проверите, че е от България и че не е прекомерно торено. Ако сте решили да го засадите е добре да се уверите, че видът е подходящ за мястото, където ще бъде засадено и да го аклиматизирате. Не го дръжте до отоплителни уреди и се стремете температурата да е умерена.

Весели празници.

Дърветата са най-красиви, когато са живи.

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *