Блог

Естествено или изкуствено дръвче за Коледа?

И на вас ли ви е коледно? Купихте ли си коледно дръвче или си имате такова от миналата година? Ако тепърва ще си взимате коледна елха, може би написаното в следващите редове ще ви е от ползва.

Коледното дърво е неизменна част от християнските празници през декември. Именно за тези празници се изсичат милиони дръвчета в Европа (само в Германия се купуват между 24 и 25 милиона годишно). Има и алтернативи, например от пластмаса. Но, когато чуем думата “пластмаса” някои хора мигновено си представяме апокалипсиса на нашата планета. Кои коледни дръвчета са по-екологични – пластмасовите или естествените?
Ето и отговора:

Естествени коледни дръвчета

Естествените коледни дръвчета придават традиционния облик на празника и имат (приятен) аромат. Самото избиране на дръвче е част от традицията за голям брой семейства и е също толкова важно, колкото украсяването или избирането на подаръци. Естествените дръвчета не причиняват алергии и въпреки че трябва да се погрижим за изхвърлянето им след Коледа (което в забързаното ни ежедневие може да е проблем), те може да послужат за храна на животните в някой зоопарк или да бъде компостирани.

Все пак, естествената коледна елха се използва еднократно, което е свързано с натрупване на разходи. Цената на естествено отсечено дръвче варира между 30 – 60лв за дръвчета до 150см и между 60 и 200лв за дръвчета с височина над 150 см. Нуждае се от стойка, според вида и размера на дървото игличките са неприятни на допир, падат и трябва да се почиства, а появата на насекоми и смола не е изключена. Естествените коледни дръвчета се садят с комерсиална цел под формата на монокултури, което не се отразява добре на биоразнообразието. Въпреки всичко това дърветата са основен източник на кислород, а в дни, в които все повече хора обръщат внимание на климатичните промени и замърсяване на въздуха изсичането на дървета е, меко казано, неприемливо.

Дали изкуствените коледни дръвчета са по-добър вариант?

Изкуствените коледни дръвчета са идеални. Те нямат липсващи клонки, а новите технологии позволяват създаването на полиетиленови елхи с меки и приятни на допир иглички. Намират се в най-различни цветове и размери и могат да се приберат в кутия и съхранят за следващата година. Не се нуждаят от определена грижа, а поставянето им е бързо и безпроблемно (отново за забързаното ежедневие става въпрос). Цената също е от значение – малките елхи до 90см варират между 10 – 30 лв. а големите (180см) между 60 и 120 лв. но чрез този еднократен разход сте снабдени с коледно дръвче за следващите 7 – 8 години. Освен това, изкуствените дръвчета са от труднозапалима пластмаса, което ги прави по-сигурни в сравнение с естествените коледни дръвчета, що се отнася до възникване на пожар.

Труднозапалимите примеси в пластмаса си имат и минуси. Тези примеси в пластмасата могат да окажат влияние върху нашето здраве. Ето, че стигнахме и до пластмасата. Повечето евтини изкуствени дръвчета са направени от PVC (Поливинилхлорид). Това е масово разпространен вид пластмаса, както и видът с най-много примеси към пластмасата. В Европа има Европейска Агенция по Химикали (ECHA) и съществува така наречената REACH база данни, където се въвеждат използваните химикали, както и тяхното въздействие. За съжаление по-голямата част от пластмасовите дръвчета се импортират от Китай и примесите в пластмасата са неясни. Тук трябва да се спомене, че пластмасовите дръвчета не могат да се рециклират. Средностатистически едно пластмасово дръвче в Европа се използва между 6 и 8 години. В България тенденцията показва, че ги използваме малко по-дълго, но на пазара се появяват все по-нови и хубави модели (със сняг, определена украса, цвят или различен вид пластмаса и т.н.). Разнообразието е един от факторите, който влияе на хората при пазаруване. Друг от факторите е, че след определено време броят на членовете в семейството се променя – децата си поемат по своя път и си взимат свое дръвче. Пластмасовите коледни дръвчета не могат да се рециклира. Те рано или късно ще бъдат изгорени или депонирани.

Все пак кое е по-добре: да си купим отсечено дръвче или да си вземем пластмасова елха, която не се рециклира, но за 7 години ще запази (теоретично) 7 дръвчета живи?!

Живите дръвчета са среда за живот на различни видове животни и насекоми, корените им задържат почвата и намаляват ерозията, а функцията им като филтър за CO2 в днешни дни е незаменима. Изсичането на дървета (било то с комерсиална цел или не) трябва да спре.

Но, пластмасовите елхи също не са алтернатива. Да не забравяме, че пластмасата се прави от нефт, а транспорта от Китай до Европа допринася с голямо количество въглеродни емисии. Според немското списание geo.de, всеки 4 от 5 изкуствени коледни дръвчета в Европа са внесени от Китай. Споменахме, че те не могат да се рециклират и ще бъдат изгорени или депонирани (рано или късно). С това си действие може да добавим още няколко килограма CO2 към общите емисии.

Според британската фирма Carbon Trust, производството, транспорта, използването и унищожаването на изкуствено дърво генерира между 40 – 48,3 кг СО2 емисии. При естествените дръвчета СО2 емисиите варират според това дали дървото бива изгорено или депонирано. При депониране органичната материя гние и се отделя метан, който е 25 пъти по-силен парников газ от CO2. Съпоставено с СО2 емисии, производството, транспорта, използването + депонирането на естествено дръвче генерира 16 кг въглероден диоксид. Ако дръвчето бъде изгорено емисиите СО2 спадат до 3,5 кг. В проучването не е включено използването на естествени дръвчета за храна на животни (например в зоопарк).

Проучвания от Ellipsos и Saint Joseph’s University показват, че едно пластмасово дръвче трябва да се ползва между 7-20 години, за да е по-екологично от естествените дръвчета. Според учените, с изборът на естествено дръвче, ще спомогнем повече в борбата с климатичните промени, отколкото с пластмасово. Учените съветват да избираме по-големи дръвчета. Така те ще са спомагали за намаляване на въглеродните емисии по-дълго време. В свое проучване от 2017 г. WAP Sustainability Consulting посочва, че ще са необходими само пет години, за да се изравни екологичният отпечатък на пластмасовите и дървените дървета. Проучването обаче е силно критикувано, тъй като не са взети под внимание важни аспекти. Освен това то е поръчано от Американската асоциация за коледни елхи, която се финансира от части с пари от производителите на пластмасови елхи.

Какво коледно дръвче да изберем: изкуствено или естествено?

Ако имате пластмасова коледна елха е добре да я ползвате, колкото може по-дълго без да се изкушавате от разнообразието на пазара. Ако вече сте я ползвали над 10 години, нашите адмирации! С всяка следваща година елхата ви ще става все по-екологична, ако не я сменяте. Купуването на нова изкуствена елха е положителен вариант, ако правим избора си за дълъг период от време и се опитаме да променим тенденцията в Европа, която показва, че изкуствените дръвчета се заменят на всеки 6 – 8 години. Разбира се, тези данни може би не отговарят на 100% на ситуацията в България поради различни фактори (история, финансови възможности и др.)Ако планирате да ползвате коледното си дръвче +10 години, не се притеснявайте да вземете такова от пластмаса. Ако предпочитате традицията и сте се спрели на истинско дръвче, то не е нужно да се чувствате зле. Изборът ви има ползи за природата. Все пак, стремете се да си изберете по-голяма елха.

Живо коледно дръвче – добрата алтернатива?

Живо дръвче – звучи като най-добрият вариант. За жалост и там има няколко недостатъка, които трябва да назовем. Като изключим битовите проблеми с падането на иглички, смола и насекоми, в много случаи живите дръвчета не оцеляват след празниците. Има две основни причини за това. Според Гората.бг корените на дръвчетата са прекалено изрязани при поставянето им в саксиите за продан. По този начин те трудно оцеляват. Втората причина е, че през зимата тези дървета са в зимен покой и при рязка температурна промяна те загиват. Прекарали 20 – 25 дни на стайна температура те загиват след коледните празници, когато ги изкараме в двора, на терасата или се опитаме да ги засадим. Засаждането също е специфичен процес, тъй като различните видове дръвчета се нуждаят от специфична почва, която не винаги можем да им осигурим.

Въпреки всичко живите коледни дръвчета са най-добрият избор от всички гореспоменати. Цената на дръвче до 180см варира между 35 и 60лв. Ако се спрете на този вид коледно дърво, то следва да се уверите, че дръвчето е отгледано в саксия, да проверите, че е от България и че не е прекомерно торено. В противен случай трудно би преживяло пресаждане. Ако сте решили да го засадите е добре да се уверите, че видът е подходящ за мястото, където ще бъде засадено и да го аклиматизирате. Не го дръжте до отоплителни уреди и се стремете температурата да е умерена.

Весели празници.

Дърветата са най-красиви, когато са живи.

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *