Новини

Чистата Коледа – шеста поредна година коледна акция по почистване на околната среда

LessPlastic Bulgaria и WIND2WIN канят всички любители на морето на 26 декември от 10:00 часа на коледно почистване на плаж Аркутино. В акцията може да се включи всеки със собствена локация, възпрепятстван да присъства на плаж Аркутино. „Чистата Коледа 2023“ се застъпва за незабавното въвеждане на депозитна система в България.

Традиционната доброволческа акция „Чистата Коледа“ ще събере малки и големи от цялата страна за шеста поредна година. Почистването ще се проведе на красивия плаж Аркутино между Созопол и Приморско на 26 декември, от 10:00 часа. Доброволците, които не могат да се включат в почистването на посочената локация, могат да почистят замърсено място сред природата (плаж, река, екопътека, парк) и да споделите снимка или видео с общността в събитието Чистата Коледа 2023.

Към момента в коледните почиствания са взели участие 226-ма малки и големи коледни доброволци и цели 13 домашни любимци. Общото количество събран отпадък от 2018 година е над 2600 килограма. Инициативата разпространява коледния дух, усмивка, добро настроение, подпомага храносмилането от празничната трапеза и ежегодно застава зад определена кауза.

Почистващи акции като „Чистата Коледа“ са не само със санитарен характер. Те имат важна комуникационна мисия. “Чистата Коледа” освен че помага на природата чрез почистване, носи и много усмивки и добро настроение на участниците. Коледният дрескод, музиката, комуникацията с хора на плажа и прекия допир до проблема засилват доброволческия активизъм в малки и големи. Чрез тези малки, но редовни стъпки можем да допринесем за средата, в която желаем да живеем.


Мотото на Чистата Коледа 2023 е „Депозитна система в България“. Коледната акция цели да привлече внимание върху ниските нива на рециклиране и нуждата от въвеждане на депозитна система за опаковки от напитки в България. Обхватът на депозитните системи в Европа постоянно нараства. Това се дължи до голяма степен на новите мерки по директивата на ЕС Директива (EC) 2019/904 за редуциране на пластмасовите отпадъци, които трябва да бъдат въведени във всички държави членки на ЕС. До 2029 година 90% от пластмасовите бутилки, пуснати на пазара, трябва да бъдат рециклирани. Към това, до 2025 година всяка пластмасова бутилка трябва да съдржа минимум 25% рециклирана пластмаса.

Депозитната система допринася за намаляване на общото количество отпадъци. От общия отпадък се изваждат всички бутилки и кенчета. Това води до по-малък обем на битовия отпадък, който бива депониран или изгарян. Депозитната система позволява събиране и обработване на чист материал. Колкото по-чиста е суровината, толкова по-големи са търсенето и цената. Освен това системата увеличава нивата на събиране и рециклиране. От 10-те европейски държави с най-високи нива на събираемост на полиетилен терефталат (PET) към 2020 г., девет имат въведена депозитна система. Най-високите нива на събираемост са в Дания и Германия, съответно 96 и 95 % от пуснатите на пазара опаковки от напитки от PET. България е в дъното на класацията с 22%. Ясна е нуждата от конкретни и бързи действия в тази област, за да можем да постигнем зададените норми на ЕС към 2029 година.


Литва е много добър пример, който ни показва, че с политическо желание и комуникация със секотра всичко е постижимо. През 2015 година системата за събиране на опаковки в Литва е била подобна на системата в България в момента. В големите населени места са налични по четири основни контейнера, чрез които се събира пластмаса и метал, стъкло, хартия и битов отпадък. Рециклираното количество бутилки от PET е било малко над 30%. Депозитната система в Литва започва да функционира на 01.02.2016 година. До края на 2017 година нивата на рециклиран PET са над 90%, което покрива изискванията на ЕС.


Мониторинг на LessPlastic Bulgaria показва, че пластмасовите бутилки са един от най-често срещаните видове отпадъци по плажовете в България. Количеството отпадък варира според сезона и метеорологичните условия. Силното вълнение, вятърът, морските течения и локацията на плажа са водещи фактори при замърсяването. Според мониторинга за морски отпадъци на Института по биоразнообразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН през зимата по българските плажове се срещат голям брой отпадъциПрез последните седмици на година на плаж Аркутино може да открием 289 отпадъка за 100м от плажа, на плаж Алепу – 188 отпадъка / 100м, а на плаж Златна рибка – 110 отпадъка за 100м от плажната ивица. 

Отпадъците мигрират между брега и морето според силното вълнение и метеорологичните условия. Средните данни от двугодишен мониторингов период показват концентрация между 65 – 625 отпадъка на кв. метър в морето на юг от Бургас. След голямото количество валежи и наводненията в началото на 6 и 7 септември 2023 година в морето се озоваха множество отпадъци от бита. Количеството отпадъци на 13.09.2023 варира между 150 – 1700 отпадъка за кв. метър и е над два пъти повече от средното за периода 2021 – 2023.


За повече информация:
Влез в събитието: Чистата Коледа 2023
Никола Бобчев / LessPlastic Bulgaria
bobchev.nikola@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *