Блог

Здравейте! Какво обядвахте днес?

Здравейте!
Какво обядвахте днес? Спомняте ли си? Нещо на бързо?

Да, имаме все по-малко време. Работа, задължения вкъщи, семейства, близки, приятели и все по-малко време за себе си. Стрес. Има много подобни писания по темата. Стресът е основен фактор при множество заболявания, но сега ще става въпрос за храна. Fast food – пасваща идеално на забързаното ни ежедневие.

Всичко около нас се движи на толкова бързи обороти, че не можем да се съсредоточим в сегашния момент. Може би ще се съгласите. Повечето хора плащат здравни и пенсионни осигуровки, спестяват за нови мебели, телефон, части на колата или почивка, но не се грижат достатъчно добре за здравето си.

Парадоксално е да „спестяваш за черни дни“, след като си вредиш с цигари, алкохол и нездравословна храна. Още по-нелепо е да спестяваш за „бъдещето на децата си“, а да не можеш да им отделиш време, за да им свариш две яйца и да им направиш чай. Тук ще цитирам и любимия ми кулинар. Не, не Ути. Джейми Оливър. „Много деца могат да Ви разкажат за наркотиците, но не познават вкуса на целина и тиквички“. Разбира се, че е по-лесно да дадеш пари и да кажеш „купи си нещо по пътя“. Това само подхранва сегашното забързано ежедневие и развива бъдещо консуматорско общество, принудено да живее на бързи обороти.

“Много деца могат да Ви разкажат за наркотиците, но не познават вкуса на целина и тиквички”

Малко по-малко мисля, че усещате на къде върви статията. Все пак тази страница не на празно се казва „Lessplastic“. Всичко днес е добре пакетирано и готово за бърза консумация. Невероятната „микровълнова кухня“ ни предоставя всевъзможни ястия, само за пет минутки. При това дори не е нужно да махнете пластмасовото фолио.

Здравословно ли се храним?

Множество известни кулинари са на мнение, че тази храна не е здравословна. Тук се намесват и учените, които поглеждат проблема под различен ъгъл. Храната, която похапваме от пластмасовата опаковка в обедната си почивка бива нагрявана, охлаждана или замразявана, именно в тази пластмасова опаковка. За да може пластмасата да придобие тези си качества, тя се произвежда с все повече добавки, които не влияят добре на здравето и могат да преминат от пластмасата в храната. Някои от тях са например 1,4 – Dichlorobenzene, Bisphenol A, пластификатори и дори тежки метали като олово и кадмий в PVC – пластмасата. По правило повечето пластмаси се водят за стерилни и сравнително безопасни, но пластмасата реагира с различните вещества по различен начин. Колкото по-мазни и по-киселинни са продуктите, толкова повече се увеличава възможността за преминаване на вещества от пластмасата в продукта, който консумираме.

В началото на тази година беше публикувано изследване, което показва, че над 90% от водещите марки минерална вода съдържат пластмаса. След това изследване доста хора в България се запитаха „ами при нас?“. Направи се изследване и се установи, че и в топ 3 български марки минерална вода има пластмаса, „но тя е в допустимите норми“. Без да правя теория на конспирацията, всеки може да тълкува думите по собствен начин.

Над 90% от водещите марки минерална вода съдържат пластмаса.

Но всъщност не много хора обръщат внимание на малките детайли.

Запитвали ли сте се, защо минералната вода има срок на годност?

Нали е вода? Била е под земята с десетилетия, но когато я бутилираме и слагаме срок на годност от максимум една година. Някои марки дори стигат по-далече и слагат допълнителни надписи, като „да се консумира в срок от 3 дни, след отваряне на бутилка“ или „да се съхранява на сухо и хладно място и да не се излага на слънчева светлина“. Да, ултравиолетовите лъчи и температурата влияят силно на химическите съединения в пластмасата. Това може да доведе до отслабване на връзки и отделяне на вещества или нано-пластмасови частици във водата.

Какво пише на пластмасовото шише до вас?

В началото започнах темата със стрес и забързано ежедневие.
През последните години се публикуват все повече изследвания, свързани с влиянието на пластмасата върху ендокринната система. Някои от субстанциите, мигрирали от пластмасата в храната, влияят на хормоните в човешкото тяло. Поради тази причина American Academy of Pediatrics съветва родителите да не опаковат храната на децата си в пластмасово фолио или пластмасови кутии.

В ежедневието си сме изложени на множество вредни вещества, поради тази причина е доста трудно да се каже, какви заболявания се очакват от попадането на пластмаси в организма ни. Повечето независими изследвания показват, че пластмасата влияе на хормоните в тялото ни, което повишава риска от диабет, затлъстяване, стерилност и сърдечно-съдови заболявания. Също така се наблюдават проблеми с концентрацията, социалните контакти и хиперактивност при деца.

Какво можем да направим?!

  • Избягвайте купуването на мляко или оцет в пластмасови бутилки и не пълнете шишета от минерална вода с подобни течности.
  • Избягвайте да слагате горещи вещества в пластмаса. Ястията за микровълнова фурна в пластмаса са табу! Затопляне на мляко за кърмачета в пластмаса и използването на пластмасови шишета не подлежи на коментар.
  • Хранете се с пресни плодове и зеленчуци и избягвайте замразените и пакетирани такива.
  • Използвайте стъклени или метални съдове за съхранение и транспортиране на хранителните продукти.
  • Избягвайте пластмасите с обозначените за рециклиране знаци 3 (PVC), 6 (PS) и 7 (Other). Те съдържат стирол, пластификатори или бисфенол.
  • Като за финал. Избягвайте, до колкото е възможно, пластмасовите продукти. Не е нужно краставицата от супермаркета да е опакована в фолио или да е в отделна торбичка от доматите и морковите. 75% от пластмасите ни в България се озовават на депата, като вредните вещества от тях попадат с времето в природата, от която се храним с пресни продукти.

    08.10.2018

Източници:

One thought on “Здравейте! Какво обядвахте днес?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *