Международни отпадъци

Международни отпадъци

В залив Света Параскева и близките малки заливи се “складират” множество отпадъци, които морето придърпва и отново изкарва на брега при определени метеорологични условия. Трябва да се отбележи, че на юг от Бургас теченията в Черно море предразполагат за струпване на множество отпадъци от целия воден басейн. Това се забелязва от моделите на Stanev, E. V, & Ricker, M. (2019)Отпадъци се срещат от Турция, Румъния, Украйна и Русия. Корабоплаването също играе ключова роля в замърсяването с международни плаващи отпадъци.

Колко отпадъци плават в Бургаски залив?

За период от две години (септември 2021 – септември 2023) събрахме множество данни за отпадъците, които плават пред Бургас, Атия, Черноморец, Созопол и Приморско. Направихме общо 10 мониторинга през месеците февруари, април, юни, септември и ноември. Количеството отпадъци се различава през сезоните. Най-много отпадъци има през септември (над 500 бр. за км2), най-малко през април (под 90 бр за км2). Прочети още тук

Международни отпадъци на юг от Бургас

Като част от Европейския съюз границите на България са отворени за повечето държави. При това както за хора, така и за боклукът им. Тук ще видите някои интересни находки с миграционен произход, които сме заснели през годините.

Турско кисело мляко. Декември 2017. Устието на р. Ропотамо.
Румънско, турско и украинско кисело мляко. Ако някой ги е дегустирал да сподели опит. 🙂 Намерено на 17.09.2017 при устието на р. Ропотамо.
Превод моля. Устието на р. Ропотамо 31.03.2017
Опаковка от сладолед от Грузия. Устието на р. Ропотамо 31.3.2018
Опаковка от сладолед от Грузия. Устието на р. Ропотамо 31.3.2018
Устието на р. Ропотамо 31.03.2018
Плаж Аркутино. 16.04.2019
Аркутино 16.04.2019
Made in USSR. Устието на река Ропотамо. 15.06.2019
Не го броя за международен отпадък, но ми е един от любимите! Плаж Аркутино. Април 2019 година.
Не мога да пропусна селфи с хладилник на плажа. Проблемът с топлата бира е решен!

Може би вече имате малко по-различна представа за замърсяването по българските плажове. Не винаги сме виновни само ние. Имаме само 414 км брегова ивица, която е нужно да пазим, но трябва да знаем, че морските течения довличат всевъзможни находки от близките страни, граничещи с Черно море. Това са само няколко от „чуждестранните“ отпадъци, които съм намирал. 
А регулации има! Всички държави, граничещи с Черно море, са подписали „Международната конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби“ (MARPOL 73/78), Букурещката конвенция – конвенция за опазване на Черно море от замърсяване и Базелската конвенция – Конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане.
Нужни са единствено ефективни контролни органи! 

3 thoughts on “Международни отпадъци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *