БлогКампании

Последна спирка – Черно море

Всички пътища водят… към морето! Черно море е любима международна дестинация. Може да срещнете кофичка от кисело мляко от Турция, паста за зъби от Украйна и дори кутия от сладолед от Грузия – в която може би е имало техния вариант на мусака.

През последните четири години се запознах с много хора, които обичат морето. Някои от тях го обичаха на 1 юли, други през август. Обичаха го на топлия пясък, в лодката, на острова и дори в малките римнички на Созопол. Много от тях си тръгваха с края на лятото. Лятото си отминава и сезоните се менят. Привилегирован да живея целогодишно на морето наблюдавах, как Черно море от любима дестинация се превръща в крайна дестинация. И както при всяка крайна дестинация – кошчетата преливат.

Проблемът е комплексен и не може да се реши само от един пътник или от хората, почистващи ежедневно спирката. Нужна е промяна в поведението ни. При това не само на нас в България. Тази промяна може да постигнем чрез информация. Изготвих изложба за замърсяването с пластмаса на Черно море и благодаря на община Бургас за интереса, любовта към морето и възможността изложбата да достигне до голям брой хора.

Четири години от каузата LessPlastic Bulgaria, събрани в 24 платна по случай Международния ден на Черно море.

Ще може да научите:

  • Как стигнахме до настоящия пластмасов прилив
  • Разгражда ли се пластмасата в морето и по-добре ли е да се разпадне на малки частици
  • Колко малки могат да са пластмасовите отпадъци
  • Какви са последствията върху морските обитатели и върху нас хората

..и много забавни факти и съвети.