Блог

Испания е първата страна, която забранява пушенето на всички свои плажове

Испания е първата страна в Европа, която забранява пушенето на всички свои плажове. Това се случва, след като на правителството беше връчена петиция с повече от 283 000 подписа, призоваваща към забраната. Забрана за тютюнопушене на популярни туристически плажове вече има в Барселона и на Канарските острови, но и в редица градове в Белгия и Италия. Новият закон ще позволи на общините да налагат санкции на нарушителите в размер до 2 000 евро.

Фасовете са най-често срещания вид отпадък, както в световен мащаб, така и по българските плажове. Само през лято 2015 от българските плажове са събрани 4692 фаса (протоколирани данни от почиствания).

Филтърът е направен от ацетил-целулоза (синтетично създаден материал). Разграждането му в околната среда е между 5 и 15 години, според това къде попадне). Всъщност, не точно бавното разграждане е проблемa, а факта, че филтрите съдържат токсини (арсен, олово, мед и др.), които преминават в околната среда и влияят по директен или индиректен начин на различни видове организми.

Заглавна снимка: Galicia © Xurxo Lobato / Getty Images