Блог

Защо минералната вода има срок на годност?

Срок на годност имат млякото, месото, кашкавалът, но водата? Запитвали ли сте се, защо минералната вода има срок на годност? Може ли водата да се развали? Какво се случва с нея, след като срокът на годност изтече?

Всяко нещо на земята има “срок на годност”. Няма вечни неща и всичко се променя с времето. Обувките, които носим са направени да издържат 500 км, автомобилните гуми на колата 30 000км, дрехите ни се изменят след 300 изпирания, но водата? Тя е била стотици години в недрата на Земята, поела е множество минерали, което я прави така желана за консумация. Дали е заради минералите? Може би те оксидират, когато водата се бутилира и променят качеството ѝ?

Отговорът е не! Срокът на годност на бутилираната вода е заради бутилката, а не заради водата. Може да погледнете пластмасовите бутилки отблизо и ще забележете пояснение „да се съхранява на сухо и хладно място и да не се излага на слънчева светлина“. Сухо и хладно място – та, вътре има вода?! Някои фирми се подсигуряват още повече и пишат „консумирай в срок от три дена след отваряне на бутилката“.

Защо това е така?

При отваряне на бутилката и контакт с устата ни могат да се предадат бактерии във водата. Това е причината за указанието “консумирай в срок от три дена след отваряне на бутилката”. Бутилката не трябва да се излага на пряка слънчева светлина и висока температура. Ултравиолетовите лъчи и температурата влияят силно на химическите съединения в пластмасата. Това може да доведе до отслабване на връзки и отделяне на вещества или нанопластмасови частици във водата. Едно изследване на Orb Media показа, че водещи марки минерална вода съдържат средно 10 пластмасови частици на литър минерална вода.

Графика: Forbes

Повечето компании за бутилиране на вода поставят срок на годност от 2 или 3 години. Това са чисто произволни срокове, направени на базата на предположения. Колкото по-дълго една бутилка е в употреба (слкад – дистрибутор – търговец на дребно), толкова по-голяма е вероятността, тя да бъде изложена на неблагоприятни условия. Просто, за да ви отклоня от написаното: Пили ли сте вода от пластмасова бутилка, която през лятото сте забравили на плажа до хавлията или вода от пластмасова бутилка, която е стояла в паркирания ви на слънце автомобил? Какъв е вкусът?

По правило повечето пластмаси се водят за стерилни и сравнително безопасни, но пластмасата реагира с различните вещества по различен начин. Колкото по-мазни и по-киселинни са продуктите, толкова повече се увеличава възможността за преминаване на вещества от пластмаса в продукта, който консумираме. Загряването на пластмасата също е от значение. В този ред на мисли: избягвайте купуването на мляко или оцет в пластмасови бутилки и не пълнете шишета от минерална вода с подобни течности. Избягвайте да слагате горещи вещества в пластмаса. Ястията за микровълнова фурна в пластмаса са табу!
Тук стигаме и до парадокса, че ако използваме едно пластмасово шише само веднъж това е вредно за природата, понеже изразходваме ресурси и генерираме отпадъци, а ако го използваме многократно то това увеличава риска за нашето здраве!

България е дарена с множество извори. На тази карта от Zero Waste Sofia може да видите чешмите в България и да си напълните вода в собствена бутилка.

Ако информацията ви е била полезна, ще се радвам да я споделите, а за повече подобни статии следете фейсбук и инстаграм страниците на LessPlastic Bulgaria и www.lessplastic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *