КампанииНовиниСъбития

Чистата Коледа

“Чистата Коледа” – традиционната кампания за почистване на черноморските плажове. Инициативата стартира през 2018 годинa и се превърна в една от любимите коледни кампании в България с фокус опазване на околната среда. Тя обединява усилията на десетки малки и големи доброволци от цялата страна. Инициативата фокусира общественото внимание върху проблемите със замърсяването на Черно Море през есенно-зимния празничен сезон. Всяка година между Коледа и Нова година доброволците, които имат отношение към морето и опазването му, събират отпадъци с приблизително тегло половин тон. До този момент, в резултат на почистванията, са събрани общо 2000 кг пластмасови отпадъци, а доброволците взели участие са над 150 човека от цяла България.

Идеята на “Чистата Коледа” е да мотивира повече хора в България да дадат своя коледен подарък на природата – чрез почистване на избрани плажове. Проблемът със замърсяването на морето е актуална тема не само през лятото. През зимните месеци, макар и пусти откъм туристи, плажове ни са покрити с боклук. Крайбрежието е място за спорт, отдих, социален живот и трябва да го пазим чисто през цялата година. Чистотата на морето е свързана пряко с нашето здраве и това на нашите близки.

Данни за актуалното състояние на Черно Море и ефектите от замърсяването с пластмаса

Освен че е полезно за природата и забавно, събитието “Чистата Коледа” има и много важна комуникационна мисия. Според мониторинга за морски отпадъци на Института по биоразнообразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН през зимата по българските плажове се срещат голям брой отпадъци. Силното вълнение, вятърът, морските течения и локацията на плажа са водещи фактори при замърсяването. Според ИБЕИ-БАН през последните седмици на година на плаж Аркутино може да открием 289 отпадъка за 100м от плажа, на плаж Алепу – 188 отпадъка / 100м, а на плаж Златна рибка – 110 отпадъка за 100м от плажната ивица.

Фасовете са едни от най-често срещаните отпадъци по плажовете в България и по света. Те са съставени от пластмаса – целулозен ацетат. Едва 13% от пушачите знаят този факт. Разграждането на един фас в околната среда варира между 3 и 15 години, според мястото, на което попадне и условията, които му влияят. Според проучване, един на всеки четирима пушачи хвърля угарката си на земята, защото смята, “че това е нормален начин за изхвърлянето им”. 75% от пълнолетните пушачи мислят, че фасовете са направени от памук и хартия и изхвърлянето им в околната среда не оказва влияние. Заедно с деца от СОУ Св. Св. Кирил и Методий гр. Созопол през октомври събрахме 1206 фаса за 200 метра от дължината на плажа. Разпределено по площта на плажа, на всяка трета крачка се открива по един фас, забит в пясъка.

Поради силния вятър и вълнение през зимата отпадъците по плажовете могат да попаднат отново в морето или да заседнат между дюните, където под метеорологичние условия да се разпаднат на малки пластмасови фрагменти, наречени микропластмаса. Според ИБЕИ-БАН в един килограм пясък от плаж Златна рибка край Созопол могат да се открият 726 пластмасови частици с размер по-малък от 5 мм.

Ново проучване на учени от Института по океанология към БАН показва, че делфините в Черно море поглъщат пластмасови отпадъци. Учени от Варна изследват стомасите на 31 мъртви делфина – афала (Tursiops truncatus) и муткур (Phocoenaphocoena). В стомасите на 26 от тях (83,87%) са открити пластмасови фрагменти. Размерът на пластмасовите фрагменти варира между 1μm – 25mm. Общото количество на погълнатите пластмасови частици от всички индивиди възлиза на 197 фрагмента. Средният брой погълнати пластмасови частици е 6,35 парченца за делфин.

Не само морските организми са повлияни от микропластмасата. Вече са известни редица проучвания, които доказват наличие на микропластмаса в кръвта, белите дробове, плацентата и изпражненията при хората. Премахването на отпадъци от околната среда е важен елемент в стремежа към по-доброто качество на живот. Морето и отпадъците си стоят целогодишно. Премахването на отпадъците от околната среда е превантивна мярка, която предотвратява разпадането на пластмасата на трудно забележими малки парченца. Мероприятия като „Чистата Коледа“ имат не само санитарен, но и силен социален акцент. Разпространяването на информация и ангажираността с проблема са първи крачки от решаването му.

Чистата Коледа в медиите

БТВ: Чистата Коледа – тече кампания за празнично почистване на Черноморието.
БТВ: “Чистата Коледа” – традиционно почистване на морския плаж
БТВ: Ентусиасти почистиха черноморското крайбрежие на Коледа и Нова година
БТВ: Кампания за празнично почистване на морето
ДарикРадио: Чистата Коледа 2020
ДарикРадио: „Чистата Коледа”: традиционната кампания за почистване на различни места у нас
ЧерноМоре.бг: Дядо Коледовци ще хигиенизират черноморски плажове
Морето.нет: Чиста Коледа: Доброволци в коледни костюми ще чистят плажа на Камчия

Повече информация за Чистата Коледа:
www.lessplastic.bg
bobchev.nikola@gmail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *