Новини

Лидл и Кауфланд с депозитна система в България

В 15 магазина на “Кауфланд” и “Лидл” у нас вече са поставени автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки. Те са в София, Варна, Пловдив, Троян, Провадия, Добрич, Монтана, Балчик и Габрово. Проектът е част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на групата Schwarz, част от която са “Лидл” и “Кауфланд”. Автоматите са еквивалент на депозитната система в Германия. Това е пилотен проект, който цели да се проверят нагласите на обществото – готови ли сме да връщаме пластмасовите си бутилки за рециклиране? Към момента машините функционират като възнаграждение. Получавате ваучер за всяка върната бутилка без да сме заплатили депозит за нея.

Какви бутилки приемат инсталациите?

Инсталациите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал и метални кенове. РET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките трябва да са цели, да не са замърсени и да не съдържат течност.

Какви бутилки не се приемат?

Не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет. Не се приемат бутилки, които съдържат течности или са деформирани и замърсени. Системата не функционира със стъклени бутилки, хартиени опаковки от сокове и други напитки, пластмасови бутилки над 3 литра, бутилки за веро, бутилки за течен прах за пране. Виното, спиртни напитки, олио и оцет могат да окажат влияние върху пластмасовата бутилка, да понижат качеството на пластмасата и да затруднят рециклирането. Повече може да прочетете в статията ни: За или Против депозитна система за опаковки в България.

Каква е стойността на ваучера?

За всяка върната бутилка или кен клиентът получава 5 стотинки. В зависимост от върнатото количество автоматът отпечатва ековаучер за съответната обща сума. Ако върнете 20 бутилки ще получите ваучер на стойност 1 лев.

Максималната стойност на един ековаучер е 2 лева (при върнати 40 бутилки/кенове). Ако клиентът върне 40 броя бутилки/кенове, машината автоматично издава ековаучер за 2 лева, а клиентът може да продължи да връща. Накрая ще получи нов ековаучер за бройките над 40. Може да връщате неограничено количество бутилки и кенове.

Къде и какво може да се пазарува с ваучерите?

Ваучерът може да се използва само при покупка над 10 лева.

Той е валиден 90 дни от датата на издаването му и може да се ползва само в магазина, в който са предадени бутилките.

Ваучерът не може да бъде използван за покупки само на тютюн или тютюневи изделия, дори стойността им да надвишава 10 лв. Той може да бъде използван само ако освен тютюневи изделия клиентът е закупил и други продукти.

При покупка от 10 до 19.99 лева може да се използват ековаучери на обща стойност до 2 лева. При покупка от 20 до 29.99 лева може да се използват ековаучери на обща стойност до 4 лева. При покупка от 50 до 59.99 лева може да се използват ековаучери на обща стойност до 10 лева и т.н.

В кои градове и магазини на Kaufland и Lidl има автомати за разделно събиране?

Магазини на Кауфланд:
София, ул. “Филип Аврамов” №3
София, бул. “Ген. Тотлебен” №36
Пловдив, бул. “Цариградско шосе” №94
Пловдив, ул. “Брезовско шосе” №12
Варна, ул. “Д-р Петър Скорчев” №2

Магазини на Лидл:
София, ул. “Андрей Ляпчев” 52;
София, бул. “Искърско шосе” 5Б;
Варна, бул. “Сливница” 176;
Пловдив, ул. “Рогошко шосе” 1А;
Монтана, ул. “Трети март” 137А;
Добрич, бул. “Русия” 2;
Троян, ул. “Акад. Ангел Балевски” 1;
Провадия, Северна промишлена зона;
Балчик, ул. “Дунав” 5;
Габрово, ул. “Васил Неделчев” 4

Снимки от представянето на машините в магазините на Lidl и Kaufland:


Какво се случва с върнатите пластмасови бутилки и метални кенове?

Събраните бутилки и кенове се извозват в логистичните центрове на двете вериги. Там се балират и се насочват към преработващи предприятия, които ги превръщат в рециклат. Той се използва за производството на нови бутилки или други пластмасови продукти (например дрехи). От веригите не уточняват имената на партньорските фирми, които преработват бутилките и кеновете.

Защо е нужно да предаваме бутилки за рециклиране?

Депозитната система допринася за намаляване на общото количество отпадъци. От общия отпадък се изваждат всички бутилки и кенчета. Това води до по-малък обем на битовия отпадък. Към момента в България голяма част от отпадъците се депонират или изгарят. Капацитетът на много депа вече е критично висок.

Депозитната система позволява събиране и обработване на чист материал. Колкото по-чиста е суровината, толкова по-висока цена може да се получи за нея. Пластмасовите бутилки са изработени предимно от пластмасата полиетилен терефталат, позната още под абревиатурата PET (polyethylene terephthalate). Държави с функционираща депозитна система показват много високи нива на събран и рециклиран PET.

Къде в Европа има депозитна система за бутилки и кенчета?

Обхватът на депозитните системи в Европа постоянно нараства. Това се дължи до голяма степен на новите мерки за редуциране на пластмасовите отпадъци, които трябва да бъдат въведени във всички държави членки на ЕС. До 2029 година 90% от пластмасовите бутилки, пуснати на пазара, трябва да бъдат рециклирани. Към това, до 2025 година всяка пластмасова бутилка трябва да съдржа минимум 25% рециклирана пластмаса. До 2030 година този процент трябва да се повиши на 30%. Новите мерки ще доведат до повишаване на търсенето на чиста, годна за рециклиране пластмаса. А тя несъмнено може да бъде доставена чрез функционираща депозитна система.

Какви са нагласите на политиците в България за въвеждането на депозитна система?

На представянето на машините от страна на Кауфланд и Лидл заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева съобщи, че до дни МОСВ ще има избран изпълнител за проучване на европейския опит в прилагането на депозитна система за опаковки и възможности за внедряването й в България и до средата май ще представи резултатите от него, които ще се подложат на широка обществена дискусия с всички заинтересовани страни.

Вярвам, че именно чрез такъв тип инициативи ще надградим системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнем за промяна на потребителските нагласи, защото стимулите, които се предоставят, ще приобщят и „събудят“ по-голямата част от обществото за по-отговорно отношение към околната среда. Ще сложим и точка на замърсяването“

заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева

В началото на 2022 година тогаващният министър Борислав Сандов постави представи темата в парламента и предизвика дискусия.

Още по темата може да прочетете в статиите ни:
Депозитна система за опаковки в България по примера на Литва
За или против депозитна система за опаковки в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *