Блог

Вдишване на микропластмаса при използване на маска за защита от Covid-19

В следствие на глобалното разпространение на Covid-19 носенето на маски за лице се превърна в нормален навик за много хора. Маските предпазват в голяма степен от зараза с ковид, в следствие на което са спасени множество човешки животи. Голям брой от маските на пазара са създадени от пластмасови влакна, но рядко се съобщава за вдишване на микропластмаси поради носенето на маски.

В проучване от 2021 година е определено количеството микропластмаса, което човек би вдишал при използване на маска. За целите на проучването са използвани различни видове популярни на пазара маски. Тествани са както нови, неизползвани маски, така и преизползвани и третирани с цел дезинфекция. Освен вдишването на микропластмаса при носене на маска е установено и потенциалното приемане на пластмаса от въздуха. Всички маски редуцират риска от вдишване на микропластмаса от въздуха (околната среда) и отдават сравнително малко количество пластмаса, когато се използват в рамките на предполагаемото им време (< 4 часа).

Най-често използваните търговски маски включват хирургически маски, маски N95/FFP2, памучни или текстилни маски, модни маски и маски с активен въглен.

За да се определи точното количество погълната или вдишана микропластмаса е нужно да се знае, какво количество идва от въздуха и какво директно от маската. Учените правят експеримент на закрито и установяват, че използваният манекен приема до 275 микропластмасови частици без носене на маска за период от 24 часа. В Иран има подобен експеримент – 15 грама прах от улицата съдържат около 900 микопластмаси. Частиците са достатъчно леки и могат да преминат във въздуха при определени метеорологични и локални условия. Поради тази причина, маските могат да предпазват от прием на микропластмаса от въздуха, при условие, че се използват за < 4 часа. При продължителна употреба на маската се получава обратен ефект. Вместо да предпазва, маската отделя микропластмаса, която човек директно би вдишал или погълнал.

Как влияе преизползването на маски

Обичайните процеси за дезинфекция на маски включват измиване, облъчване с ултравиолетова (UV) светлина, дезинфекция с въздушна струя, дезинфекция с алкохол и излагане на слънчева светлина, като успеваемостта за дезинфекция се различава между методите. Материалът при маските за еднократна употреба е много фин. Миенето с вода, алкохолната дезинфекция и сушенето могат да повредят структурата на влакната и да доведат до загуба на защитната функция.

В проучването процесите за дезинфекция са извършени само по веднъж по следния начин:

  • Ултравиолетово облъчване в продължение на 30 минути (по 15 минути за предната и задната страна)
  • Алкохолна дезинфекция – алкохолът е напръскан от двете страни на маската и след това маската е оставена да изсъхне по естествен начин на закрито.
  • Дезинфекция с въздушна струя – използвана е въздушна струя с нагрят въздух от двете страни на маската в продължение на 15 минути.
  • измиване – двете страни на маската се измиват внимателно с течаща вода, след което маската се оставя да изсъхне по естествен начин на закрито.
  • дезинфекция на слънчева светлина – маската се поставя под слънчева светлина за 3 часа при температура на въздуха от 35 °С.

При новите, неизползвани маски са направени експерименти за потенциално вдишване на микропластмаса с различно времетраене: от 2 до 720 часа.

При дезинфекцираните маски симулираната повторна употреба е от 2 до 12 часа.

Всички изследвани методи за дезинфекция водят до различна степен на увреждане на маските, което увеличава риска от вдишване на микропластмаса.

Кои видове маски предпазват най-добре?

Микропластмасата е разделена на два вида – пластмасови влакна и сферична пластмаса. При носенето на всички маски се приемат микропластмасови частици. Същевременно всички маски водят до приемане на по-малко сферични микропластмаси и до повече пластмасови влакна, при продължителна употреба. Най-ефективни са маските от тип N95 / FFP2. Те могат да редуцират приемането на микропластмаса от околната среда дори и при продължителна употреба – над 720 часа. Това е така, в следсвие на факта, че без маска, на теория, приемаме повече частици от околната среда, отколкото при използване на маска. Хирургически и друг вид маски ограничават приемането на пластмасови влакна само частично. Използването на нисък клас маски може да доведе до високи нива на погълната или вдишана микропластмаса при продължително използване (> 4 часа).

Резултатите са направени на база средните стойности за човешко дишане (15 литра за минута). Възможни са ситуации, когато човек диша по-учестено при носене на маска. Освен това трябва да се има предвид използването на козметика, здравословното състояние и окосмяването по лицето, което е строго индивидуално за всеки човек. Козметиката – червила / гланц могат да доведе до допълнително полепване на частици по устните и поглъщане. Хремата и влажният нос могат да увеличат приемането на пластмасови частици от маската. Наличието на брада и мустаци могат да повредят или нарушат повърхността на маската и да доведат до по-голямо отделяне на влакна от нея.

Микропластмаса приемаме по много различни начини. Както от въздуха, така и чрез храната ни. Маските са само част от този проблем. Covid – 19 повлия силно на човешкото здраве, но и на замърсяването на природата. Маските започнаха да стават все по-често срещан отпадък, а консумацията на пластмаса за еднократна употреба се повиши значително. Въпреки това, в борбата с пандемията от Covid-19, често е нужно да се поставят приоритети. В този ред на мисли, маските спасяват човешки животи. При носенето на маска тип N95 / FFP2 и контакт от 20 минути с covid-19, вероятността за заразяване е 0,1%. Маските от тип N95 / FFP2 предоставят добра защита от ковид и редуцират приемането на микропластмаса от околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *